EGÉSZSÉGÉRE! - Új rovatunk

Új sorozatot indítunk útnak, melynek szerkesztésében számítunk az Önök javaslataira is. Az EGÉSZ-ség témakörében nem csak testi bajokra keresünk válaszokat és megodásokat, hanem szellemi, lelki, mentális jóllétünkhöz is szolgálunk ötletekkel, tanácsokkal. A városunkban gyógyító orvosokat arra kérjük, legyenek segítségünkre abban, hogy az aktuális betegségeket alaposan körüljárva jó tanácsokkal szolgáljunk Olvasóinknak, különös hangsúlyt fektetve a megelőzés fontosságára. Első alkalommal a karácsonyi ünnepek táján jelentősen felerősödő téli depresszióról ejtünk szót. A tünetekről, a lehetséges gyógymódokról és a prevencióról ezúttal dr. Rojkó László háziorvost kérdeztük, aki rendelkezik pszichoterapeuta képesítéssel is.

Depi vagy depresszió?   

A depresszió olyan tartósan fennálló, rosszkedvű, szomorú, fáradt állapot, amelyben a világ kietlennek, a nehézségek leküzdhetetlennek tűnnek. A depresszió nagy szenvedés a betegnek, és a környezetének is. Ez a hangulatzavar nagyban befolyásolja a beteg étvágyát, alvását, munkaképességét, a személyes kapcsolatait, az életről alkotott felfogását. Hazánkban a depresszió előfordulása a felnőtt lakosság körében 15,1 százalék.

 

-          Milyen tünetei vannak a depresszív állapotnak?

-          A depresszióra jellemző a hosszú távú hangulatvesztés, amelynek látszólag nincs objektív kiváltó oka. A rosszkedv vagy a szomorúság gyorsan elmúlik, de a depresszió rendszerint több hónapig is eltarthat. Jelei: fáradtság, levertség, energiavesztés, bűntudat, önbizalom elvesztése, csökkent figyelem, alvászavarok, az örömérzet elvesztése, a korábban kedvelt elfoglaltságok iránti érdeklődés hiánya, libidócsökkenés, sírógörcsök, szomorúság, öngyilkossági gondolatok és az egyéb negatív gondolatok. Az őszi-téli időszakban jellemző a tünetek megjelenése vagy felerősödése.

-          Milyen fokozatai vannak a depressziónak?

-          Három fokozatot különböztetünk meg. Enyhe esetben az ember levertséget érez és „kedvtelen”, elveszti érdeklődését a környezete iránt, magába fordul, a munkáját csak nehezen végzi el. Közepes fokozatú a depresszió mértéke, ha a páciens annyira lehangolt és „energiahiányos”, hogy nem képes dolgozni, nem tud gondoskodni a háztartásáról.

Súlyos esetben a betegnek problémái vannak a leggyakoribb napi tevékenységekkel, nem kel fel az ágyból, az öngyilkosság foglalkoztatja.

-          Milyen okai vannak a depresszió kialakulásának?

-          Az okok között szerepelhet egy szeretett személy elvesztése, társadalmi pozíció, státusz elvesztése és /vagy az anyagi körülmények hirtelen leromlása, de ide sorolhatjuk még a munkahelyi stresszt is. A túlórák és a dolgozókkal szembeni magas elvárások akár tizenötszörösére növelik a depresszió kialakulásának rizikóját. A túlhajszolt alkalmazottak gyakran nyúlnak az antidepresszánsokhoz, melyekről úgy gondolják, gyorsan megoldják a problémáikat.

-          Az antidepresszánsok hatásmechanizmusa viszonylag egyszerű. Mi történik alkalmazásukkor az emberi szervezetben?

-          Az emberi agyban kémiai anyagok (neurotranszmitterek) fejtik ki hatásukat, amelyek biztosítják az egyes idegnyúlványok közötti információ továbbítását. Bizonyos neurotranszmitterek (például a szerotonin, a noradrenalin és a dopamin) fontos szerepet játszanak a depresszió kialakulásában. Ezek a „kémiai hírvivők” befolyásolják azt, hogyan érezzük magunkat. Hiányuk miatt van szükség az antidepresszánsok használatára, ami helyreállítja az agyban lévő kémiai egyensúlyt.

-          Mennyire jellemző a betegség a fiatalokra?

-          Nyugtalanító, hogy milyen gyorsan növekszik a depresszió elleni orvosságok használata, ráadásul egyre fiatalabbak is fogyasztanak kedélyjavító szereket orvosi előírásra vagy anélkül. Pár évvel ezelőtt az antidepresszánsok tipikus fogyasztója középkorú vagy annál idősebb volt, ma már a felnőtt kort még el sem érő fiatalok is közéjük tartoznak. Ami talán azzal magyarázható, hogy nagy nyomás nehezedik rájuk az iskola és a szülők részéről, akiknek nincs rájuk elég idejük. A mai fiatalok sokkal becsvágyóbbak és célratörőbbek, éles versengés folyik közöttük.

-          Létezik veszélyeztetett kategória a betegség kialakulásában?

-          A pszichológusok és pszichiáterek veszélyes trendként tekintenek az egyedül élő emberek egyre szélesedő csoportjára, a szinglikre, akik kizárólag a munkájukra koncentrálnak. Minőségi karriert és jó anyagi hátteret szeretnének, a kapcsolatukkal nem foglalkoznak, senki nem áll hozzájuk közel. Ha bajba kerülnek, nincs, aki támogassa őket.

-          Megelőzhető a betegség kialakulása?

-          A depresszió ellen nem létezik százszázalékosan hatékony megelőzési technika. A depressziós betegségekkel foglalkozó tanulmányok viszont azt mutatják, hogy a jó családi háttéren és a munkahelyi környezeten kívül az egészséges életmód, az elegendő alvás és a mozgás is segíthet megtartani az agyban a kiegyensúlyozott hormonszintet.

-          Aki észleli magán a depresszió jeleit, kihez forduljon?

-          Nagyon fontos, hogy a tünetek megjelenését követően minél hamarabb keressék fel háziorvosukat, aki –ha szükséges-, gyógyszeres kezelést kínál, vagy pszichoterapeutához irányítja a beteget. Ne feledjük, a gyógyszerek csak elnyomják a tüneteket, a valódi gyógyuláshoz nem elegendőek!

allatorvos

oktato

ugyved

jarobeteg

gyogyszertar

Archív cikkek

Lencsevég

polgaror

Ki olvas minket?

Oldalainkat 38 vendég és 0 tag böngészi

Oldal tetejére