Vasvári HírmondóSportszelet (2)Sportmúzeum avatóra várjuk a város lakóit

A sport mindenre megtanít

Szeptemberben városunkban tanácskozott a Magyar Olimpiai Akadémia vezetősége, az ország 22 Olimpiai Körének elnöke,  illetve képviselőik. A városháza díszterében lezajlott fogadáson Dr. Fülöp Erik polgármester köszöntötte a vendégeket, majd Gazdag József elnök székfoglalóját hallgathattuk meg. A fogadás után a Vasvári Pál Múzeumba látogattak a vendégek, végül bensőséges, jó hangulatú vendéglátás következett, ahol mindannyian nagyon jól érezték magukat. Illusztris vendégként köszönthettük Kassai-Farkas András /1935/ kétszeres bronzérmes kajak-kenu olimpiai bajnokot, Dömölky Lídia /1936/ aranyérmes olimpiai tőrvívót, Rejtő Ildikó /1937/ kétszeres olimpiai bajnok tőrvívót, Bóbis Ildikó /1945/ a müncheni olimpián máig is vitatott körülmények között ezüstérmessé lefokozott vívót, Gedó György /1949/ olimpiai és Európa bajnok ökölvívót.

E rendezvény kapcsán beszélgettem Gazdag József lokálpatrióta sportmenedzserrel, városunk közismert és népszerű sportszervezőjével, alias Gatyával.

 

Életem 61 évéből 42 év a sport iránti szeretetem, abban való munkálkodásom jegyében telt el. Az iskolapadból kerültem a tömegsport vonzásába 14 évesen. A Vasváriban működő (jelenleg 12) szakosztály valamennyi ágába belekóstoltam, játszottam, szerveztem, irányítottam, 16 évig főállásban, 4 évig a Városi Sportcsarnok igazgatójaként dolgoztam. Minden sikerre büszke vagyok, de talán legjobban arra, hogy remek kézilabda csapatunk kétszer is szerepelt a hazai élvonalban, és olyan csapatok látogattak el városunkba, mint Veszprém és Szeged. A többiekről is órákat tudnék mesélni, szívügyem volt minden szakosztály versenyzője. A Vasvári emberek élnek, halnak a sportért. Ezért döntöttünk úgy, hogy - egy szorosan vett baráti körrel - létrehozzuk a Tiszavasvári Olimpiai Baráti Kört, amit 21 lelkes, igaz jó baráttal 2015. január 9-én meg is alakítottunk. Civil szervezetként, egyesületi formában szeretnénk működni, hivatalos cégbejegyzésünk folyamatban van. Célunk az olimpiai mozgalom és eszme hirdetése, népszerűsítése, olimpikonok meghívása, olimpiai és sporttörténeti kiállítások létrehozása, sportmúltunk feltárása, kutatómunkák, szimpóziumok szervezése. Szeretnénk általános és középiskolásoknak sporttörténeti vetélkedőket rendezni, tanulmányutakat és kirándulásokat szervezni az ókori és újkori olimpiai játékok helyszínére. Céljaink megvalósításához pártoló tagokat és szponzorokat keresünk és várunk, természetesen az anyagi források előteremtéséhez pályázatokat is készítünk.

Leghőbb vágyunk egy Sportmúzeum létrehozása. Rengeteg az összegyűjtött ereklye, relikvia. Kis városunk nagy sportmúlttal rendelkezik, amelyre méltán vagyunk büszkék. Szerencsés embernek mondhatom magam, mert sportolóként és sportvezetőként is részese lehettem annak az időszaknak, amikor a legszebb sikereket érte el városunk sportja. Az igaz, hogy a múltból nem lehet megélni, de az elért eredmények példaként, ösztönző erőként szolgálhatnak a jelen és jövő fiataljai számára. Hemingway mondta: „A sport arra tanít, hogy tisztességesen győzz, vagy emelt fővel veszíts. Tehát a sport mindenre megtanít!" Ezt látom a gyermekeimen is, akik imádják a sportot. Ádám fiam ugyanazon az egyetemen szerezte diplomáját, mint én, de Ő testnevelő tanár mindamellett ifjúsági karate Európa bajnok, és háromszoros felnőtt magyar bajnok.
Gazdag Józsi remek programmal kedveskedett vendégeinek. Baráti köre egy emberként támogatta. A versenyszellem és kimagaslás vágya erős motivációként van jelen életében. Semmit nem kapott ingyen, mindenért keményen megharcolt. Csodálom. Adrenalinból van a vére. Küzdőszellem, erős, belső tűzzel. Nem éri be félmegoldással. Kemény és elszánt jellem, mint sportolóink, akikre büszkék vagyunk.

allatorvos

oktato

ugyved

jarobeteg

gyogyszertar

Archív cikkek

Lencsevég

polgaror

Ki olvas minket?

Oldalainkat 64 vendég és 0 tag böngészi

Oldal tetejére