Vasvári HírmondóHírplacc (2)Nyílt térValóra vált a fafaragó álma

A zene az kell

A zenetanulás pozitív hatásai a gyermekek fejlődésére

„A legfrissebb tudományos kísérletek bizonyítják, hogy a zenetanulás pozitív változásokat okoz az agyban és fejleszti a gyerekek mentális képességeit.” A napokban olvastam az idézett mondatot és azokat a következő kutatási eredményeket is, amelyek az alábbi gondolatok megírására késztettek.

 

Mi zenetanárok, - akiknek a számára ezek a kutatási eredmények nem okoznak különösebb meglepetést - tanulmányaink során, és a nagy elődök, például Kodály Zoltán által megirt gondolatok alapján korán megismerkedhettünk a zenetanulás jótékony hatásaival. Ráadásul a napi munkánk során ezek a hatások rendszeresen bizonyítást is nyernek. Mégis úgy érzem, azon túl, hogy igyekszünk mindent megtenni az általunk tanított gyermekek fejlődése érdekében, kötelességünk a zenetanulás népszerűsítése is. A szülőktől nem várhatjuk el ebben a felgyorsult világban, hogy naprakészek legyenek a tudományos kutatások eredményeivel kapcsoaltban.

„Kivétel nélkül jobban teljesítenek a zenét tanuló gyermekek”

Laurel Trainor kanadai professzor, a Mcmaster University „Music and the Mind”, tanszék alapító igazgatója és munkacsoportja óvodáskorú gyermekekkel folytatott kísérleteinek eredményeként egyértelmű következtetésre jutott: „azok a gyermekek, akik zenei képzésben vettek részt, kivétel nélkül jobb teljesítményt nyújtottak, mint a zenei képzésben nem részesített társaik”. Laurel Trainor felismerte, hogy már egy-két év zenetanulás is fejlettebb memóriát, és jobb összpontosítási képességet eredményez. „Úgy tűnik, hogy a zenetanulás hatékonyan fejleszti a koncentráció és memória képességét, amely a tanulás számos területén vezet jobb eredményekhez” – mondta Trainor. Szerinte ennek az lehet az oka, hogy kizárólag a motoros és hallási készségek összehangolt működése segítségével lehetséges különböző hangszerek megszólaltatása, ami erősen igénybe veszi a figyelmet, a memóriát és a koncentrációt. Az agynak ezek a területei ezáltal gyorsabban fejlődnek. A társas zenélés – a kamarazene, a kórus vagy a zenekar – egyéb készségek kialakulását, valamint a másikra való figyelést és a toleranciát is elősegíti.

A Tiszavasváriban évtizedek óta működő Hankó László Zeneiskola növendékei ugyan nem részesei az említett kutatásoknak, ám eredményeik alátámaszthatják azok állításait. Hagyományainkhoz híven áprilisban most is megtartjuk majd a hangszerbemutató előadásainkat, amelyről időben értesítjük a leendő első osztályos, illetve alsó tagozatos tanulókat és természetesen szívesen látjuk az érdeklődő szülőket is.

allatorvos

oktato

ugyved

jarobeteg

gyogyszertar

Archív cikkek

Lencsevég

polgaror

Ki olvas minket?

Oldalainkat 39 vendég és 0 tag böngészi

Oldal tetejére