Vasvári HírmondóHírplacc (2)VároséletBővült a hadigondozotti ellátások köre

Rettegnek a bűnözők az új mezőőröktől

Érezhető a pozitív közbiztonsági változás a városunkban november végén munkába állt vadonatúj Mezőőrség munkájának köszönhetően. Töredékére csökkent a falopások száma és a mezőőrök a belterületen is folyamatosan ügyelnek a rendre. A közmunkások korábban nagy zajt és balhékat okozó fizetés osztását is ők biztosítják.

Tél elején állt fel a régóta várt, négy tagot számláló új mezőőri csapat, amely debütálásként rögtön egy körözött bűnözőt fogott. Az országos média is beszámolt róla, hogy egy vasvári illetőségű férfit, akinek több folyamatban lévő büntetőügye van, a mezőőrök egy középkorú nő és egy 12 éves gyermek társaságában érték tetten falopás közben a Keskeny utca közelében. A mezőőrök elfogták, majd átadták a rendőrségnek M. Rolandot, aki ellen újabb eljárás indult falopás és gyermekveszélyeztetés miatt, a gyanúsítottat a nyíregyházi büntetés-végrehajtási intézetbe szállították.

A Bakti Péter parancsnok vezette vadonatúj, négyfős alakulat lapzártánkig több tucat elfogással és csaknem kétszáz igazoltatással járult hozzá Tiszavasvári rendjének biztosításához.

Az intézkedések vagy szankciók alá volt személyek között található fásítást engedély nélkül gyérítő nagyvállalkozó, bicikli csomagtartón erdőből, fasorból fát lopó tolvaj, illetve favágási engedélyével visszaélő csaló is.

Céljuk nem más, mint a fa- és terménylopások számának nullára való csökkentése, az illegális szemetelés megszüntetése és a belső részek biztonságának hatékony támogatása, mely feladatokat egyelőre négyen látják el, de a tervek között szerepel a létszám későbbi bővítése is.

Megemlítendő, hogy működésének kezdete óta a mezőőrök helyszíni biztosításával folyik a közmunkások havi fizetésosztása is, amely sokáig zajongást és balhékat okozott a belvárosban. A közmunka vezetés 2016-os átszervezése óta ez is rendben és csendben zajlik és a mezőőrök támogatásával ez ugyanígy lesz a jövőben.

Bakti Péter, a Tiszavasvári Mezőőri Szolgálat parancsnoka több mint húsz éve szolgál e hivatásban. A parancsnok elmondta: Tiszavasváriban kitűnő körülmények között dolgozhat csapatával, amelyet a teljes technikai felszereltség mellett egy Lada Niva terepjáró is kiegészít, a csapat a közeljövőben pedig egy magas fokon kiképzett elfogókutyával gyarapszik.

-Vasvári vezetése minden segítséget megad a hatékony munkához és külön kiemelném a város vezetőinek és az elmúlt időszak civil rendteremtési akcióinak köszönhetően mi már egy igen jól előkészített terepre érkeztünk, ahol szinte teljesen együttműködő az elfogottak viselkedése, nem úgy, mintha egy ilyen téren még „megdolgozatlan” terepen lennénk. Nem lehet más a célunk, mint az erdők, termények elleni bűncselekmények nullára csökkentése, az illegális szemetelés totális felszámolása és a vasváriak egyéni biztonságérzetének maximumra emelése – tette hozzá Bakti Péter parancsnok.

A mezőőrök tapasztalatai szerint az eddig elfogott gyanúsítottak nem egyedül, hanem csoportosan lopták a fát, így csupán egyetlen nap alatt akár harminc mázsa fa is eltűnhetett a környékbeli erdőkből, ami havi és éves szintre felszorozva elképesztő mértékű természeti és gazdasági katasztrófát jelentett Tiszavasvári erdeinek.

Az erdők és földek tulajdonosai már most, alig két hónap munka után észrevették a pozitív változást és a korábban rendszeresen lopott, leirtott területek helyén a pusztítás azonnali megállítását és az új növények sarjadását. Ez a tulajdonosok szerint hatalmas eredmény ilyen rövid idő alatt.

Ismert probléma volt az elmúlt években, évtizedekben a rendszeres és igen nagymértékű terménylopás, amelyet a gazdák már évekkel ezelőtt megelégeltek, hiszen az hatalmas károkat okozott nekik. Ezért a gazdák külön örültek a Mezőőrség létrejöttének. Fontos kiemelni: a tavasz közeledtével egy fórum keretein belül a gazdák megismerhetik az eddigi eredményeket, meghallgathatják a mezőőrök eddigi tapasztalatait és természetesen kéréseiket is megfogalmazhatják, a véleményüket, meglátásaikat, tanácsaikat elmondhatják a mezőőröknek egy olyan februárban megrendezésre kerülő gazdafórumon, amelyen dr. Fülöp Erik polgármester is ott lesz.

Az illegális szemétlerakás szintén hatalmas probléma volt eddig Vasvári külterületein. A mezőőrök eddigi járőrözéseik alkalmával sajnos nem csupán kommunális-, vegyi és műanyaghulladékot, hanem például műszaki cikkeket is találtak. Bakti Péter külön kiemelte: mivel a falopás teljes felszámolásával igen jól haladnak, a jövőben kiemelt figyelmet tudnak fordítani a szemetelőkre és megvannak a speciális módszereik arra, hogy a törvény erejével az illegális szemetelést rövid idő alatt, határozottan és hatékonyan megszüntessék.

A mezőőrök jogköre
A mezőőrök csaknem olyan jogkörrel rendelkeznek, mint a rendőrök. Igazoltathatnak, előállíthatnak és sörétes puskával is rendelkeznek. A mezőőrök szolgálati idejükben szabálysértések és bűncselekmények gyanúsítottjaival szemben felléphetnek, joguk van intézkedni a kül- és belterületeken egyaránt.

Ki fizeti a mezőőrök bérét?
A mezőőrök önkormányzati alkalmazottak, de fizetésük, felszerelésük és működési költségeik (gépjármű üzemeltetése, ruházat stb.) jelentős hányadát az állam állja (ez az összeg 2014-ben duplázódott meg), a többit a helyi gazdák fizetik mezőőri járulékként, a fennmaradó részt pedig az önkormányzat.

A bűnözés elleni harc számokban
Lapzártánkig, vagyis működésük három hónapja alatt a mezőőrök 3400 kilométert járőröztek Tiszavasvári bel- és külterületén, az elfogásokkor 27 alkalommal történt rendőri intézkedés, 184 esetben igazoltattak, 15 elfogott gyanúsított került szabálysértési őrizetbe, a lefoglalt eszközök: 9 bicikli, 5 fűrész, 21 bozótvágó kés (machete).

Kutya is a munkát
Beszerzés alatt van a közeljövőben a négyfős csapat leendő új tagja, a fegyveres testületek szakmai berkeiben „Mix 2” nevet kapott, speciálisan rendvédelmi célokra tenyésztett és különlegesen kiképzett elfogókutya. A német-, belga- és holland juhászkutyákból kifejlesztett fajta magyarországi tenyésztésű, több közel-keleti államban használja a rendőrség, a katonaság és a határőrség.

Gazdagyűlés: február 20.
A tiszavasvári gazdákat várja a Mezőőrség mind a négy tagja és dr. Fülöp Erik polgármester az első egyeztető gazdafórumra február 20-án (kdden) 16.00 órakor A Polgármesteri Hivatal Dísztermében, ahol elmondhatják kérdéseiket, kéréseiket, észrevételeiket és személyesen megismerhetik a teljes csapatot.

allatorvos

oktato

ugyved

jarobeteg

gyogyszertar

Archív cikkek

Lencsevég

polgaror

Ki olvas minket?

Oldalainkat 13 vendég és 0 tag böngészi

Oldal tetejére