Vasvári HírmondóHírplacc (2)VároséletA Városi Televízió Választási Etikai Kódexe

Áprilisban választhatunk

A Köztársasági Elnök 2018. április 8-ra írta ki az országgyűlési választások időpontját. A téma aktualitása miatt kérdezzük Badics Ildikó jegyzőt, a Helyi Választási Iroda vezetőjét a lakosságot, választópolgárokat érintő legfontosabb tudnivalókról.

- Mikor és hogyan kapnak a választók hivatalos értesítést a szavazásról?
- A választások lebonyolítása során betartandó határidőkről jogszabály rendelkezik. Ez alapján azok a tiszavasvári állandó lakcímmel rendelkezők, akiknek választójoguk van, a Nemzeti Választási Iroda (székhelye Budapest) által megküldött értesítőt kapnak kézhez, melyet legkésőbb 2018. február 19-ig meg kell kapniuk. A kézbesítést a Posta végzi. Az értesítő minden esetben tartalmazza a választással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat és azt, hogy Tiszavasvári melyik szavazókörébe tartozik a választópolgár és hol található a szavazóhelyiség.

- Hány fő rendelkezik választójogosultsággal városunkban?
- Mivel nem helyben készül a választók nyilvántartása, így hozzávetőleges adatot tudok mondani: közel tízezer választópolgárral rendelkezünk. Ehhez igazodva 10 szavazókör szolgál a választás lebonyolítására.

- Mi történik akkor, ha valaki az értesítő kiküldése után elköltözik egy másik címre, ahol új állandó lakcímet létesít?
- Ebben az esetben az új lakcíme alapján új értesítést kap. Ilyenkor törölni kell a személyt a korábbi szavazóköre nyilvántartásából és fel kell venni az új lakcíme szerinti szavazókörbe. Ez megtörténhet városon belüli lakcímváltozással, ez esetben a Tiszavasvári Helyi Választási Iroda adja ki az új értesítést. Ha a költözés Tiszavasváriból egy másik településre történik, akkor annak a településnek a Helyi Választási Irodája adja ki az új igazolást, egyúttal törlésre kerül a tiszavasvári nyilvántartásból.

- Hol található a Helyi Választási Iroda?
- Jogszabály szerint minden településen a jegyzők vezetik a választási irodákat, így a címük is megegyezik a hivatalok címével, jelen esetben Tiszavasvári, Városháza tér 4.

- Mi történik akkor, ha valaki a szavazás napján nem a lakcímén tartózkodik és ezt előre tudja?
- A jogszabály alapján a szavazást megelőző pénteken, vagyis 2018. április 6-án 16 óráig személyesen vagy elektronikus úton kérheti, hogy a tartózkodási helyén szavazhasson. Ilyenkor is a tiszavasvári névjegyzékből törlésre kerül, e mellett felkerül annak a településnek az átjelentkezők szavazására kijelölt helyiségébe, ahol a választójogát gyakorolhatja.

- Mi az eljárás akkor, ha valaki szeretne a szavazati jogával élni, de betegsége akadályozza abban, hogy felkereshesse a szavazóhelyiséget?
- Ebben az esetben mozgóurna iránti igényt kell előterjeszteni a Helyi Választási Irodához. A nyomtatvány elérhető a www.valasztas.hu weboldalon, és elektronikusan elküldhető, de az általunk megbízott személyesen is behozhatja az irodába a kérelmet, amennyiben megbízunk benne. A kérelmező által helyesen kitöltött és aláírt nyomtatványt meghatalmazás nélkül lehet leadni. A választás napján délután 15 óráig pedig annál a szavazatszámláló bizottságnál kell leadni a kérelmet, amelybe szavazhatnánk, ha a betegség nem akadályozna bennünket az eljutásban. Mivel településünkön nem működik börtön, így csak azoknak van lehetősége mozgóurnát kérni, akiket betegségük, mozgáskorlátozottságuk akadályoz abban, hogy eljussanak a szavazókörbe. Ezeket a kérelmeket már folyamatosan be lehet adni.

- Mikor indul a választási kampány és meddig tart?
- Folyamatosan folytatható kampánytevékenység 2018. február 17-től a választás befejezéséig, vagyis 2018. április 8-án 19 óráig.

Márciusban újabb fontos információkkal jelentkezünk a választók minél szélesebb körű tájékoztatása érdekében.

allatorvos

oktato

ugyved

jarobeteg

gyogyszertar

Archív cikkek

Lencsevég

polgaror

Ki olvas minket?

Oldalainkat 76 vendég és 0 tag böngészi

Oldal tetejére