Vasvári HírmondóHírplacc (2)VároséletA Városi Televízió Választási Etikai Kódexe

Politológiai előadás helyett roma jogvédő fórum

Politológiai előadásként lett meghirdetve, de jogvédő fórummá vált a januárban a Találkozások Házában a Haladjunk Tiszavasvári roma jogvédő szervezet által szervezett rendezvény, amelyen eredetileg Hunyadi Bulcsú, a budapesti Political Capital politológiai intézet elemzője tartott volna előadást a rasszizmusról.

A politikai szélsőségekről tartott volna előadást a budapesti elemző, Hunyadi Bulcsú, azonban a meghirdetett időpontban az előadón kívül 20-30 érdeklődő volt jelen.
Az est házigazdája, a szintén budapesti Horváth Ferenc egykori rendőr, manapság roma jogvédő és szervező aktivista (aki a fizetését egy budapesti jogvédő alapítványtól kapja) az előadó helyett átvette a szót és azonnali kérdéseket intézett a főképp bűdi romákból álló hallgatósághoz, hogy milyen jogsértéseket tapasztaltak az elmúlt években.
Néhány előadó kiemelte a korábban rendteremtési céllal Tiszavasváriba érkezett civileket, a nemrég felálított Mezőőrséget és Zagyva György Gyula közmunkavezető személyét, mint a sérelmek okait. A bűdiek hangsúlyozták: a jogsértések és a diszkrimináció folyamatosan éri őket, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a várost megbüntette az Egyenlő Bánásmód Hatóság is egy korábbi, bűdön lezajlott civil rendvédelmi akció miatt, amikor egy áramlopást számoltak föl. Több hozzászóló is sérelmezte, miért csak az áram- és falopásokon problémáznak, és azzal vannak elfoglalva a város lakosai és a mezőőrök. Külön sérelmezték a szociális tüzifa kiosztásának a hiányát a szegény sorsú romák megsegítésére. Egy résztvevő hozzászóló rögtön reagált is erre: ötezer fő feletti településeknél erre nincs lehetőség, mert az állam azt nem támogatja. A közönség soraiból az egyik roma jogvédő hozzászóló föltette a nem éppen hétköznapi kérdést: nem volna-e lehetséges például a mezőőrök fizetését szociális tüzifa vásárlására fordítani?
Az egyik, romák szerinti jogsértések kapcsán név szerint említett, Zagyva György Gyula közmunkavezető a teremben, a közönség soraiban tartózkodott, így rögtönözve válaszolt is a felvetésekre.
A közmunkavezető válaszaiból kiderült, elsősorban olyanok sérelmezik a munkáját, akiknek a szabályok szigorú betartatása nem tetszik: munkaidő pontos betartatása, munka elvégzése, orvosi igazolások meglétének ellenőrzése, lógások szankcionálása, a fizetésosztási napok balhémentessé tétele, lecsendesítése.
A kérdezz-felelek végén, a rendezvény utolsó öt percében az eredetileg meghívott előadó, Hunyadi Bulcsú is megtartotta rövidre fogott előadását, amelyben az utóbbi években megnövekedett politikai szélsőségekről esett szó, külön kiemelve a nagymértékű cigányellenességet a magyar társadalomban, amely szerinte Tiszavasváriban is ugyanolyan veszélyes, mint egész Magyarországon.

allatorvos

oktato

ugyved

jarobeteg

gyogyszertar

Archív cikkek

Lencsevég

polgaror

Ki olvas minket?

Oldalainkat 85 vendég és 0 tag böngészi

Oldal tetejére