Vasvári HírmondóKincsesláda (2)PillérekAz "értékes" Vasvári Zúzoslé

Tilinkó unokái vagyunk

Szabadságharc – 1848 – Kossuth Lajos - Petőfi Sándor - Vasvári Pál – Hazaszeretet - Erkölcsi nevelés – Óvodás gyermek...

Óvónőként, pusztán óvodapedagógiai szempontból megélni hazánk nemzeti ünnepét óriási kihívás! Egy óvodás gyermek számára 166 év távlata felfoghatatlan. Mégis, a Haza, a Hazaszeretet, az Én és a Hazám, az Otthonom, a Magyarságom, az Identitástudatom, mind-mind olyan fogalmak, amiket már óvodáskorban el kell kezdeni tudatosítani. De hogyan?

A Szabadság, a Forradalom, a Szabadságharc, még ennél is távolabbi, nehezen megfogható, még számomra is, pedig Lukács Dénes tüzérezredes az üknagyapám volt, sokszor hallottam róla a családi összejöveteleken. Mit kezdjek hát ezzel az óvodában? Egyszerű! A nagyapa fogalma egyértelmű. Innen induljunk! Van mese, ha személyes, hát annál jobb! A gyerekek érzik az érzelmi töltést, jöhet a tartalom. A mi gyerekeink cigányok. Móra Ferenc Tilinkója szintén. Kicsit lerövidítem, mint annak idején a nagymamám, és a gyerekek rögtön azt kérdezik, hogy nézett ki, hol lakott a hős Tilinkó. Az internet világában könnyű egy hegedűt szorongató öreg cigány képét letölteni és a putri képe is megvan. A gyerekek pedig állnak meghatottan a képek előtt, és sorolják, mitől is lehet hős valaki. Most én hatódok meg, hogy mennyi mindent tudnak: „bátornak lenni, segíteni a gyengének, a szegénynek, szembeszállni azzal, aki bánt, megvédeni a testvérünket, szüleinket, stb.”

Aztán jön Kossuth és Vasvári Pál, a nemzeti zászló, a kokárda, lehet festeni, nyírni, ragasztani. A fő attrakció Petőfivel a Kukorica Jancsi. A történet jól mesélhető, a gyerekek élvezik. Újra nagymamámra gondolok, aki mindent át tudott alakítani úgy, hogy gyerekként is megértsem. János Vitéz a huszár, aki legyőzi az óriásokat, elpusztítja a boszorkányokat, megöli az oroszlánokat, a medvéket, a sárkánykígyót, és griffmadár hátán utazik. Ez már az óvodások világa, tündérmese.

Mi kell még? Versengés! Kard, puska, ágyú. A mozgástól a hangutánzásig, az ágyúgolyó készítéstől a várostromig, minden, ami belefér. Jöhet a huszáravatás zászlóval, Nemzeti dallal. Csak az lehet huszár, aki megfelel a próbákon és betartja a szabályokat. Ez mindenkinek sikerül. A harc előtt hadgyakorlat vezényszavakkal, jobbra át, ballra át, lépés indulj! Mi van még hátra? Megvívunk az ellenséggel, a másik csoport „huszárjaival”. A győzelem, - mert mindenki győz -, a diadal érzése: „Hurrá!” És a Nemzeti Lobogó, és a Magyar Himnusz és az emlékezés az igazi hősökre…

A Szabadságharc után 166 évvel a Magiszter óvodások csatát nyertek!

allatorvos

oktato

ugyved

jarobeteg

gyogyszertar

Archív cikkek

Lencsevég

polgaror

Ki olvas minket?

Oldalainkat 14 vendég és 0 tag böngészi

Oldal tetejére