Vasvári HírmondóKincsesláda (2)PillérekKatonák kellettek a hazának

Lapok Tiszavasvári életéből

Köztudomású, hogy Tiszavasvári két különálló községből létesült. Az idők folyamán, egy-két évtized múlva az itten élők hallomásból, vagy akkor már csak talán a könyvtárban fellelhető, a község múltját felelevenítő helytörténeti kötetekben emlékezhetnek arról, hogy évszázadokon keresztül külön életet élt a két falu: Szentmihály és Büd.

A két község múltja, története a szoros egymásmellé település következtében hasonló. Természetesen mások a szereplők. Akad közös földesúr is. Amikor elnéptelenedik Szentmihály, akkor Büd foglalja el a szomszédos határ-részt, vagy amikor Büd pusztává lesz, Szentmihály gazdálkodik a büdi határban.

Gombás András: Lapok Tiszavasvári történetéből I. - Büdszentaihály története című kötetében részletesen foglalkozik az elemi csapásokkal. /pl. árvíz, aszály, mostoha időjárás, a lakosság zaklatása/. Ha Szentmihályt aszály sújtotta, vagy víz öntötte el, természetes, hogy a néhány kilóméterre lévő büdi határt is ugyanaz a kár érte; lakosai ugyanúgy menekültek a török-tatár seregek elől.

Ne számítson az olvasó izgalmas regényre. Több oldalon talán nehézkes az olvasás, a korabeli helyesírás és fogalmazás miatt. Lehetett volna gördülékennyé tenni, de akkor nem érzékelnénk a kort és annak Írásbeli kultúráját. Az érző, gondolkodó ember tudni akarja, kik is voltak Ősei, mennyi üldöztetés, szenvedés, nélkülözés árán maradt fenn az a közösség, amelynek ma ő is - nyugodtan mondhatjuk - megelégedett lakosa. Őseink becsülettel dolgoztak, példamutató munkájuk tette lehetővé a fennmaradást. Legyen-e kis könyv olvasójának is egyetlen ajánlója az az önzetlen munka, ami mögötte van.

Akinek nincs múltja, annak nincs jelene és jövője sem lehet!

Tiszavasvári, 1979. március 15.

allatorvos

oktato

ugyved

jarobeteg

gyogyszertar

Archív cikkek

Lencsevég

polgaror

Ki olvas minket?

Oldalainkat 33 vendég és 0 tag böngészi

Oldal tetejére