Megtaláltuk Danáné halmát

Játékos fejtörőnkre, amelyben Danáné halmát és a hozzá fűződő emlékeket kerestük, nagyon sok válaszlevél érkezett, ám egyetlen olyan akadt csak, amelyik mindkét kérdésre helyes választ adott. Horváth Melinda nagypapájától, Pista bácsitól szerezte meg az információkat. Jutalma Zimonyi István: Középkori nomádok - Korai magyarok című könyve, melyet átvehet szerkesztőségünkben.

A helyes megfejtés pedig a kövekező:

Danáné halma az Egység utca közepe táján, a zsidó temető szélén van. A mesélő szerint itt jöttek össze a bűdi és a szentmihályi boszorkányok. A vezetőjük Danáné volt. A Tanács betiltotta a boszorkányüldözést, mert sok ártatlan embert hurcoltak meg. A mese szerint azoonban Danánét rőzselángon égették meg.

Egyik megfejtőnk arra tippelt, hogy a "Hej Danáné, Danáné, De beteg a cigányné, Szalmát raktak alája, oszt, Kigyulladt a rojtos alsó szoknyája" nóta ehhez a történethez kapcsolódik. Akár kapcsolódhatna is, de ezúttal nincs szó ilyesmiről, ugyanis a szöveg nem Danánét említi meg. Helyesen így hangzik: Hej, danáré, danáré...

allatorvos

oktato

ugyved

jarobeteg

gyogyszertar

Archív cikkek

Lencsevég

polgaror

Ki olvas minket?

Oldalainkat 82 vendég és 0 tag böngészi

Oldal tetejére