Vasvári HírmondóLapmargó (2)Menzai ételtől fulladt meg a kislány

A magyar férfiak jobban gyűlölik a zsidókat?

Az antiszemitizmus nem más, mint a zsidókkal szemben mesterségesen szított vallási és "faji" gyűlölet.
A Kislexikon szerint az antiszemitizmus zsidógyűlölet, amely szélsőséges formájában durva zsidóüldözéssé, a zsidóság fizikai megsemmisítésének elméletévé torzult.

Már a korai középkortól kezdve szórványokban más népek közé beékelten és kisebbségben élő zsidóság elleni gyűlölet szításával sokszor kívánták levezetni a társadalmi bajok okozta feszültséget. Az antiszemitizmus gyakran véres programokhoz vezetett. Magyarországon a XIX. sz. végén lépett fel a politikai antiszemitizmus, s kezdett vallási, faji izgatásba, amelynek a csúcspontja a tiszaeszlári vérvád volt.

A trianoni békeszerződés utáni elkeseredést az uralkodó osztályok újból az antiszemitizmus felszításával, a zsidóság elleni előbb fehérterrorista nyílt erőszakkal, majd államilag szentesített megkülönböztetésekkel (pl. numerus clausus = az egyetemi felvétel korlátozása) akarták levezetni.

Az antiszemitizmus a fasiszta Németországban vált az állami ideológia, a fajelmélet szerves részévé, s először a zsidóellenes törvényekhez (pl. nürnbergi faji törvények), majd a zsidó lakosság elleni fegyveres atrocitásokhoz (zsinagógák felgyújtása, utcai tettlegességek és üldözések stb.), végül "végső megoldásként" a zsidóság tömeges, szervezett pusztításához vezetett. Ennek jegyében gyilkoltak meg a koncentrációs táborokban és égettek el a krematóriumokban mintegy hatmillió európai zsidót.

A zsidóság elleni indulatok azóta is váltakozó intenzitásokkal lendülnek támadásba. Hazánk a zsidógyűlölet terén ma is az élmezőnyben jár, legalábbis a legújabb felmérések ezt mutatják. A Rágalmazás-ellenes Liga (ADL) 102 országot vizsgáló felmérésében, amellyel az antiszemitizmus és zsidóellenesség szintjét és intenzitását mérték fel több mint 50 ezer válaszadó megkérdezésével, Magyarország a harmincadik lett.

A felmérésből kiderül, hogy a magyar férfiak 55 százaléka hajlik az antiszemitizmusra, a nőknél ez az arány jóval kevesebb, mindössze 28 százalék. A hazai korcsoportokat vizsgálva az eredményekből az is kiderül, hogy legnagyobb arányban a fiatalok, a 18-34 évesek vélekedése, attitűdje lehet zsidóellenes - az index náluk 50 százalékon áll. A 35-49 évesek körében ez az érték már alacsonyabb (45 százalék), az 50 év felettieknél pedig már csak 33 százalékot mutat.
A magyarországi gyűlölködés alapja leginkább a válaszadók szerint (69 százalék) a zsidók üzleti világban meglévő hatalma.

A gyűlölködés ugyanúgy alkotmányos alapjog, mint a böfögés és a Való Világ. A valódi szabad, demokrata gyűlölködő mindenáron kitart a jogai mellett, és szabadon gyűlöli az őt rasszistának vagy sovinisztának megbélyegző, kollektíven gonosz és pénzéhes társaságot. S, hogy mire megy vele? A választ mindenki önmaga adja meg erre...

allatorvos

oktato

ugyved

jarobeteg

gyogyszertar

Archív cikkek

Lencsevég

polgaror

Ki olvas minket?

Oldalainkat 40 vendég és 0 tag böngészi

Oldal tetejére