Vasvári HírmondóLapmargó (2)Éhezik a magyar gyerekek fele

A Messiás nem én vagyok

Visszatekintő: Májusi lapszámunkban jelent meg (A Szerk.)

 

A Találkozások Háza kistermében mintegy félszázan gyűltek össze a Lakossági fórumon, amely eredetileg a cigány-magyar együttélés témakörét célozta meg. Sajnálatos módon a jelenlévők között majdhogynem több volt a „külhoni” érdeklődő, mint a városbeli. Érpatak polgármestere, aki saját településén élen jár a problématerület kezelésében, segítő szándékkal érkezett. Megosztotta tapasztalatait az általuk alkalmazott módszerekkel kapcsolatban és felhívta a figyelmet több olyan tényezőre, amelyekre nagy gondot kell fordítani a megvalósításkor. A Nyíregyháza képviseletében eljáró közgyűlési tag már koránt sem volt ilyen segítőkész, hozzászólásának legfőbb eleme a város vezetésének számonkérése volt. Bár Nyíregyháza sem jár éppen élen a cigányügy kezelésében, ez mégsem zavarta a felszólalót, kívülállóként élesen kritizálta a jelenlegi jobbikos városvezetőket, megfeledkezve arról az apró momentumról, hogy a mellette ülő kormánypárti szimpatizánsokat is illene bírálnia, hiszen ők éppúgy részesei a kialakult helyzetnek, ráadásul hosszabb ideje űzik már a képviselői munkát, mint a jelenleg többségben lévő testületi tagok.

A személyeskedéstől sem mentes, rosszízű fricskáktól hemzsegő, leginkább a kormánypártiakhoz köthető beszólásokat az est moderátora, Forgács István cigányügyi szakértő jól kezelte, egyetlen kivételtől eltekintve az ügy mellé állította a kezdeti szakaszban támadásba lendülőket. A közös, érdemi munkát minél előbb el kell kezdeni a szakértő szerint. Úgy véli, ezt nem a közelgő választások indokolják, hanem a helyzet tarthatatlansága. A városunkban élő cigányokat is bíráló és ezért az érintett közönség képviselőivel helyenként konfliktusba keveredő Forgács István úgy véli, a cigányoknak be kell állniuk a sorba, nem lóghatnak ki a normaszegő, törvényeket nem tisztelő magatartásukkal a társadalmi elvárások alól.

-          „Nekem nem tisztem sem A, sem B, sem C pártnak a programját erősíteni vagy gyengíteni – szögezte le Forgács István. Engem az érdekel, hogy ha van egy település, ahol vannak gondok, problémák, ahol meg kell oldani feladatokat, ott próbáljunk elmozdulni valamilyen irányba. Dolgozom fideszes és független polgármesterrel, reményeim szerint hamarosan mszp-ssel is fogok, éppen ezért szeretnék is túllépni azon, hogy Tiszavasváriban milyen „színű” a polgármester. Engem az érdekel, hogy lehet-e itt dolgozni, akarják-e Önök, hogy dolgozzunk, van-e valóban valami érdemi szándék erre az egészre vonatkozóan. A cigányügy egyik legfurcsább sajátossága az, hogy 25 éve nem beszélünk róla. Mindenki két oldalra igyekszik bontani a témát: vagy a cigányok a hibásak, vagy a többségi társadalom és a mindenkori hatalom. Ebből a helyzetből ki kell jönni vére. A cigányság önmagában, mint egy nagy homogén massza az nem létezik ma Magyarországon. Ez lesz majd a jövőbeni együttműködés érdemi alapja is. Cigány közösségek vannak, amelyek nem sok különbözőséggel bírnak egymás között, amelyek saját maguk képesek lehetnek formálni a dolgokat. Tiszavasvári esetében a város határait jelző táblák között feszül az a fizika tér, ahol vannak emberek, erőforrások, rengeteg hasznos gondolat, rengeteg érdek, amit össze kellene terelni valahová egy helyre, és abból kihozni valami jót. A cigányügy egy olyan probléma ma az országban, ami nehezen kezelhető most már, amelynek számos oka van: elsősorban demográfiai, alulképzettségből, életkori sajátosságokból adódó olyan hátrány, amelyet egész egyszerűen nem lehet leküzdeni. Nem én vagyok a Messiás. Az én szerepem az, hogy rávezessem Önöket annak felismerésére, hogy el kell indulni valamerre cigány ügyben. Amit én kívülről próbálok hozni, az abban lesz reményeim szerint segítség, hogy rájöjjenek, miért nem sikerült az elmúlt 15-20 évben pozitív irányba elmozdulni itt Tiszavasváriban. Nekem nem tisztem sem a település korábbi, sem a jelenlegi vezetőit véleményezni. Azt szeretném elérni itt Tiszavasváriban, hogy ha lehet valamit cigány ügyben csinálni, akkor csináljuk. Ha Önök szerint erre nincs szükség, akkor ne csináljuk. Én magam azt vallom, hogy ha van egy település, amely valamerre el akar mozdulni, akkor az tegye oda magát a dologhoz. Én ehhez próbálok egy új megközelítést, újfajta szemléletmódot, új kezdeményezéseket hozni. Minden egyéb dolog Önökön múlik.

allatorvos

oktato

ugyved

jarobeteg

gyogyszertar

Archív cikkek

Lencsevég

polgaror

Ki olvas minket?

Oldalainkat 76 vendég és 0 tag böngészi

Oldal tetejére