Vasvári HírmondóLapmargó (2)Advent első vasárnapja van ma

Advent első vasárnapja van ma

Ma ünnepeljük Advent első vasárnapját. A IV. században VII. Gergely pápa jelölte ki az ünnep időtartalmát és határozta meg a négy adventi vasárnapot. Az adventi gyertyagyújtás szokása azonban későbbre tehető.

Idén pontosan Szent András apostol napjával kezdődik az Advent, a karácsonyi időszak négy várakozással teli és az elcsendesülésnek, a böjtnek teret engedő hete.

A IV. században VII. Gergely pápa jelölte ki az ünnep időtartalmát és határozta meg a négy adventi vasárnapot. Az adventi gyertyagyújtás szokása azonban későbbre tehető, 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette el az első koszorút egy szekérkerékből.

Ma kell meggyújtani az első, a hagyomány szerint sötétlila gyertyát az adventi koszorún. Minden gyertya egy fogalmat szimbolizál. Az elsőn héten a hit, a következőkön a remény, majd az öröm és a szeretet fényei gyulladnak ki karácsonyig.

Az Advent szó jelentése eljövetel. Adventus domini, az úr eljövetele. A karácsony közeledte azonban az ajándékok beszerzésének és a gyermekek részéről a feszült várakozásnak is az időszaka. Advent első vasárnapját követően hétfőn már december elseje lesz, ki lehet nyitni az adventi naptár első csokoládét rejtő fülecskéjét. A karácsonyi naptárnyitás szokása a XX. század elején, Németországból induló hagyomány. Türelmetlen gyermekét csitítandó egy édesanya kartonlapokból készítette el az első várakozást segítő szerkezetet, a felcseperedett fiú pedig anyja leleményéből jó üzletet csinált és meggazdagodott. A népi hagyomány szerint az adventi időszak az elcsendesedésé, tiltva volt ilyenkor a tánc és esküvőt tartani sem volt illő Adventkor.

Az adventi és karácsonyi időszak minden izgalma és meghittsége mellett a kisebb-nagyobb lakástüzek időszaka is. ezárt az adventi koszorú körültekintő használata ajánlott minden esetben.

allatorvos

oktato

ugyved

jarobeteg

gyogyszertar

Archív cikkek

Lencsevég

polgaror

Ki olvas minket?

Oldalainkat 65 vendég és 0 tag böngészi

Oldal tetejére