gyongyszemek

Tiszavasvári természeti szépségei, ember alkotta értékei

Szentmihályi Gyógyfürdő - a gyöngyszem

„A tiszavasvári Szentmihályi Gyógyfürdő”

bekerült a

Tiszavasvári Települési Értéktárba

2015. szeptember 9-én

Tiszavasvári Kelet-Magyarország különleges kisvárosa Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Tiszavasvári kistérség központja. A város igazi különlegessége a város határában található gazdag termál-és gyógyvízkincse és az erre épült Szentmihályi Gyógyfürdő, mely nevében is őrzi az 1950-ben Szentmihály és Tiszabüd egyesülésével létrejött elődtelepülés Büdszentmihály emlékét. A város mai nevét 1952-ben kaptaVasvári Pálra emlékezve. A hagyományőrzést és a modernizációt összefonó szemléletű Strandfürdő Kft. tulajdonosai Volosinóczki Béla és Sotkó Gyula épp 3 éve, tehát2012-ben kapták meg a jogot a város komoly, ám akkor még fejlesztésre szoruló állapotában lévő strandjának üzemeltetésére Tiszavasvári Város Önkormányzatának jövőorientált szemlélete eredményeként.

Bővebben: Szentmihályi Gyógyfürdő - a gyöngyszem

Megtaláltuk Danáné halmát

Játékos fejtörőnkre, amelyben Danáné halmát és a hozzá fűződő emlékeket kerestük, nagyon sok válaszlevél érkezett, ám egyetlen olyan akadt csak, amelyik mindkét kérdésre helyes választ adott. Horváth Melinda nagypapájától, Pista bácsitól szerezte meg az információkat. Jutalma Zimonyi István: Középkori nomádok - Korai magyarok című könyve, melyet átvehet szerkesztőségünkben.

A helyes megfejtés pedig a kövekező:

Danáné halma az Egység utca közepe táján, a zsidó temető szélén van. A mesélő szerint itt jöttek össze a bűdi és a szentmihályi boszorkányok. A vezetőjük Danáné volt. A Tanács betiltotta a boszorkányüldözést, mert sok ártatlan embert hurcoltak meg. A mese szerint azoonban Danánét rőzselángon égették meg.

Egyik megfejtőnk arra tippelt, hogy a "Hej Danáné, Danáné, De beteg a cigányné, Szalmát raktak alája, oszt, Kigyulladt a rojtos alsó szoknyája" nóta ehhez a történethez kapcsolódik. Akár kapcsolódhatna is, de ezúttal nincs szó ilyesmiről, ugyanis a szöveg nem Danánét említi meg. Helyesen így hangzik: Hej, danáré, danáré...

Pazar kilátások a strandon

A strandfürdő kihasználatlansága évtizedek óta borzolja a kedélyeket a városban. Minden eddigi városvezetés számlájára felrótták az itt élők, hogy nem történik elmozdulás sem a fejlesztés, sem az értékesítés irányába. Tavaly - a fejlesztési beruházásokat figyelmen kívül hagyva- már 53 százalékos nyereséget produkált a strandfürdőt üzemeltető kft a 45 ezer fős látogatottságnak köszönhetően. Idén –a megszokottól eltérően- nem május elsején nyit a strand, hanem egy hónappal később. A csúszás egyik oka, hogy addigra készülnek el a fejlesztési beruházásokkal. Minden régi medence új belső borítást kapott, a leváló csempefuga-darabok nem okoznak többé vágási, horzsolási sérüléseket fürdőzés közben.

Bővebben: Pazar kilátások a strandon

allatorvos

oktato

ugyved

jarobeteg

gyogyszertar

Archív cikkek

Lencsevég

polgaror

Ki olvas minket?

Oldalainkat 49 vendég és 0 tag böngészi

Oldal tetejére