hirplacc

Hírek, információk város határon innen és túl.

Elrendelték az ebzárlatot és a legeltetési tilalmat

Kábítószerkereső kutyák akcióban

A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) szervezésében ma délelőtt megnyitotta kapuit az Élet labirintusa elnevezésű kiállítás, amely csütörtökön 16.00 óráig tekinthető meg a nagyközönség számára. A különböző helyiségekre osztott építmény a drogfogyasztók életének egyes stáióit mutatja be rendkívül szemléletes módon. A születéstől egészen a halálig szembesülhetnek az érdeklődők azokkal a pokoli nehézségekkel, amelyek azokra várnak, akik a különböző tudatmódosító szerek hatása alatt élik mindennapjaikat.
A kiállítás mellett délelőttönként előadásokat is hallhatnak mindazok, akik ellátogatnak a Találkozások Háza nagytermébe. Ma délelőtt Mankó Erika, a Polgárőrség képviseletében hívta fel a hallgatóság figyelmét a kábítószerek veszélyeire.

A program további részében Bogdándi István előadása hangzott el az addikcióról, a legális, illetve illegális drogokról. A rendezvényt ma délelőtt a kábítószerkereső kutyák produkciója zárta, amely igen népszerű volt a fiatalok körében.

               

                      

      

 

 

 

 

Gyertyák gyúltak az aradi vértanúkért

                      

KÖZLEMÉNY

https://webmail.integrity.hu/?_task=mail&_action=get&_mbox=INBOX&_uid=158&_part=2&_embed=1&_mimeclass=image

Az OTP Bank internetbankja és a webshop funkciója október 5-én a nap folyamán csak részlegesen működött. A rendszer 21 óra 20-kor helyreállt.
Ma reggel 8 óra 25-től ától azonban a rendszer ismét csak részlegesen működik.
Nagy erőkkel dolgozunk a rendszer helyreállításán, amint ez megtörténik, azonnal jelezzük.
Sikertelen belépés esetén javasoljuk megkísérelni az ismételt belépést, ugyanis több százezer tranzakció sikeresen megtörtént tegnap és ma is.
A POS-en keresztül indított kártyás vásárlásokat a hiba nem érinti, így ügyfeleink az üzletekben zavartalanul tudják a bankkártyát használni.
Az ügyfelek számlájára érkezett jóváírásokat a rendszer kezeli, így mindenki biztonságosan hozzáfér a rendelkezésére álló egyenlegéhez, az ATM-ek üzemszerűen működnek.
Köszönjük minden ügyfelünk türelmét és megértését a helyreállítás ideje alatt..

Csábító programok a város dolgozószobájában

A XI. Országos Könyvtári Napok nyitórendezvénye kezdődött hétfőn a Városi Könyvtárban a Kreatív Olvasók Kiállítás megnyitójával. A már korábbi években is megrendezett kiállításra idén 32 kiállítótól több száz szebbnél szebb kiállítási tárgy érkezett. A 2016. október 3-tól 9-éig tartó kulturális rendezvénysorozatról Kulcsár Lászlóné könyvtárvezetőt kérdeztem.

-    Mióta csábítjátok az olvasókat ilyen különleges programokkal?
-  Éppen 10 esztendeje, hogy sokféle hagyományt követve, de tartalmilag mindig meg-megújuló programsorozattal igyekszünk ráirányítani a figyelmet a könyvtárakra az Országos Könyvtári Napokkal. Az évek óta változó, de mindig egymásra épülő tematika, a különböző korosztályok eltérő érdeklődésére építve a legtöbb érdeklődőt megmozgató programsorozattá vált országszerte, s így természetesen nálunk is. A korábbi évek gyakorlatát követve ebben az évben is az a célunk, hogy a hét során kerüljenek bemutatásra könyvtárunk sokszínű szolgáltatásai, azok a korszerű és praktikus, mindenki számára hozzáférhető lehetőségek, melyeket a lakosság számára nyújtunk a tájékozódáshoz, a tanuláshoz, a kulturált szabadidős és közösségi tevékenységhez. Ebben nagyon nagy segítségünkre vannak együttműködő partnereink, illetve rendszeres könyvtárhasználóink, maguk a könyvtár tagjai, olvasói.
-    Milyen programokkal várjátok a nagyközönséget a Könyvtári Napok kertében?
-   Október 3-án hétfőn, ötödik alkalommal szerveztük meg a nagy népszerűségnek örvendő Kreatív Olvasók című kiállítást, ahol lehetőséget biztosítottunk Olvasóink munkáinak megismerésére.
A tavalyi évhez hasonlóan díjaztuk a Városi Könyvtár legfiatalabb, legidősebb, legrégebben beiratkozott olvasóit, könyvjutalmat kaptak a legtöbbet olvasó gyermek -, diák-, felnőtt olvasók.
Október 4–én 10 órától vártuk a Baba - Mama Klub foglalkozására az érdeklődőket. Ebben az évben is arra törekszünk, hogy tartalmas programokat kínáljunk könyves környezetben a kisgyermekes családoknak.
Október 4-én 17 órától dedikálással, előadással egybekötött kötetbemutatóra, közönségtalálkozóra került sor, melynek vendége Hegyi Barbara, a közismert színésznő volt.  A Jászai Mari díjas színművész új oldaláról mutatkozott be, „Alkalomadtán” című könyvét ismerhették meg az érdeklődők.
Nem csak egy könyvbemutató részesei lehettek a rendezvényre ellátogatók, hanem egy könnyed hangulatú beszélgetésnek is, ahol megismerhettük Hegyi Barbara színpadi szerepeit, bepillantást nyerhettünk munkájába, megtudhattuk, hogyan született meg a könyve. A közismert színésznővel Szűcs Anikó újságíró beszélgetett.  A találkozó végén lehetőség nyílt a könyv megvásárlására és dedikálásra is.
Október 5-én 13.30 órától a szokásos internetes vetélkedőre invitáltuk a felső tagozatos diákokat: „Ne csak lógj a neten X. – Bölcs Baglyok nyomában” címmel. Ebben az évben külön érdekesség, hogy a vetélkedő bizonyos feladatainak témája a természetismeret, környezetvédelem volt.  
Október 10-én hétfőn 17 órától kerül sor Hankó András: Szentmihályi szivárvány 4. című kötetének bemutatójára. A kötetbemutatón közreműködnek: Pregitzer Fruzsina Jászai Mari díjas színművész, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház tagja, valamint Girincsi Márton, a nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola diákja.
Ezen kívül egész héten ingyenes beiratkozási lehetőséget kínálunk, októberben az „Amnesztia Hónap” keretében késedelmes olvasóink késedelmi díj megfizetése nélkül hozhatják vissza a kikölcsönzött könyveket.
-    Mi az évek óta tartó töretlen lelkesedésetek mozgatórugója?
-  Mikor küldetésnyilatkozatunkat megfogalmaztuk, fontosnak tartottuk, hogy intézményünket itt a városban úgy tartsák számon, mint a város dolgozószobáját. Lehetőség van itt a tanulásra, szórakozásra, kikapcsolódásra és közösségi színtérként mindenki számára próbálunk kulturált szórakozási lehetőségeket biztosítani. Várunk szeretettel könyvtárunkba minden kedves érdeklődőt!

Isten hozta!

A tiszavasváriak augusztus 20-án találkozhattak először az új lelki pásztorunkkal, Szvoren Attilával. A Tiszteletes csak néhány hete érkezett városunkba és máris lelkesen, derűsen vetette bele magát a helyi gyülekezet életébe. Beszélgetésünkkor azonnal tisztázzuk, hogy 1984-es születésű és megegyezünk, hogy mivel a lányom is akkor született – ez egy nagyon jó évjárat.

-    Hol szolgált eddig Tiszteletes úr?
-    A segédlelkészi évemet 2009-ben fejeztem be Ramocsaházán, aztán Őrben voltam két évig beosztott lelkész. Ezután 5 évig Vasmegyeren szolgáltam, a feleségem pedig Tiszarádon és ebben az évben kaptunk meghívást ide, Tiszavasváriba.
-    Mit tud a tiszavasvári gyülekezetről?
-    Folyamatosan ismerkedünk, nagy segítség, hogy kedvesek, segítőkészek az emberek, érezhető, hogy örömmel fogadnak. Látszik, hogy az elődeinket is szerették. A presbitérium nagyon segítőkész és kedves. Ők voltak azok, akiket legelőször megismertünk, rájuk támaszkodhatunk, otthonosan mozognak, mindenkit ismernek. Ez nagy segítség, illetve könnyebbség nekünk. Jelenleg az energiánk nagy részét a beiktatási ünnepség szervezése köti le, ami szeptember 11-én vasárnap lesz. Több változás is van az életünkben, nem csak az, hogy ideköltöztünk, hanem például a nagy lányunk, aki négy éves, most megy óvodába.
-    A gyerekiről mondjon még pár szót!
-    Három gyermekünk van, a nagylány Sára, ősszel lesz 4 éves, a fiú Dániel két éves, a legkisebb lányunk, Ráhel pedig hathónapos.
-    Éppen, mint az orgonasípok…
-    Igen, sokszor a hangjuk is olyan –kacag a Tiszteletes– de szerencsére az édesanyjuk nagyon jól bírja.
-    Ha most a legnagyobb gyermek elmegy óvodába, akkor azért egy kis terhet levesz majd a felesége válláról.
-    Igen, persze fáj a szívünk, hogy el kell engedni, de látjuk, hogy már szüksége van a vele egykorúak társaságára. Ez az élet rendje…
-    Valamiről még megfeledkeztem: megkérdezhetem a kedves felesége nevét?
-    Szvoren-Zabolai Enikő Orsolya, aki szintén lelkész és a gyermekek mellet ő is fog szolgálni, alkalmakat szervezni.
-    Gyönyörű név, de nem irigylem, amikor alá kell írnia bármit...

Mindketten nagyot nevetünk, és elbúcsúzunk. Már látom, hogy elődjéhez, Katona Bélához hasonló népszerűségben és szeretetben lesz része, amit szívből kívánunk is Tiszteletes úrnak!

A fehér és a fekete árnyalatai

Gulyás Márton neve ismerősen csenghet a politikát figyelemmel kísérő honfitársaink előtt. Van, aki a lázadó értelmiségi fenegyereket látja benne, míg mások az apróra vágandó balliberális provokátort. Mostani dokumentumfilm kísérletével –mely Tiszavasváriról szól- rávilágított arra, amit eddig is mindenki tudott: országunkban nagyon nincsenek rendben bizonyos dolgok. Több mint negyed századdal a rendszerváltás után egyik kormányunknak sem sikerült érdemben közelebb kerülni az egykori célhoz, egy élhetőbb Magyarország megteremtéséhez. Mivel Tiszavasvárihoz az utóbbi időben egyre több minden köt, úgy éreztem, megosztom gondolataimat a filmkísérlet kapcsán a város közösségével.

Apartheid?

Igazán erre a kifejezésre kaptam föl a fejem, amikor leültem és elkezdtem nézni a Tiszavasvári fehéren, feketén című „alkotást”. Úgy érzem, könnyű nagy szavakkal dobálózni, pláne, ha azok kritikát fogalmaznak meg. Egy kicsit talán nem ártana a cigányság történetével megismerkedni.
A cigányság a középkor során érkezett Európába, Magyarországon először Zsigmond király idejében tesznek róluk említést. Vándor népségként tartották őket számon, akik nem maradnak sokáig egy helyben, letelepedéshez nem igazán fűlik a foguk, alkalmi munkákból tengetik mindennapjaikat és dalból van a lelkük. Persze ezek az alkalmi munkák abban az időben komoly mesterségek voltak, mint például a kovács, vályogvető, fafaragó. Házaltak mindenfelé portékáikkal, tehát a kereskedelemből is kivették a részüket. Jelentős hányaduk a korabeli szórakoztató iparban kereste a betevőjét, s innen ered például a muzsikus cigány kifejezésünk. Ez a vándor életmód egészen a XVIII. századig zavartalanul folyt Magyarországon, amikor is Mária Terézia idején megpróbálták letelepíteni és asszimilálni őket. Még azt is megpróbálták elérni, hogy közösségeiket szétszórva, a helyi lakosságba beolvasszák őket. Persze ez a fajta erőszakos röghöz kötés pont az ellenkezőjét eredményezte, mivel azok is kezdtek elszökdösni, akik szívesen letelepedtek volna. A vándorló életformára az első komoly veszélyt az I. Világháború azon következményei jelentették, hogy az államhatárokat szigorúbban kezdték őrizni, ezáltal megnehezedett a szabad vándorlás Európában.
Miután 1945-öt követően földrészünk két táborra szakadt, a vasfüggöny végleg megadta a kegyelemdöfést az addigi vándoréletnek. A többek között ránk is erőltetett szocialista értékrend nem viselte el egy vándor népség létét, és megkezdődött körükben is a szocialista embertípus kialakításának tortúrája. Már nem tűrték meg, hogy bárki csak úgy kézműveskedjen a saját szakállára, s ezáltal a szabadság és az ahhoz tartozó minimális megélhetés lehetőségei eltűntek.
Az erőszakos asszimiláció része volt, hogy akár kényszerrel is a nagyvárosokba telepítették őket, hogy majd a fehérek között szocializálódva váljon az elvárásoknak megfelelő állampolgár belőlük. Vidéken annyiban másabb a kialakult helyzet, hogy a betelepített cigányság egy tömbben él a városokban és a falvakban. Ennek során azonban kezdtek kiéleződni azok az ellentétek, amik az idő múlásával csak mélyültek és napjainkra gyűlölködéssé mérgesedtek.
A már egy ezredéve letelepedett magyar ember nem nézte jó szemmel, hogy a környezetébe betelepített cigányság a városi környezetben is megpróbálja folytatni megszokott életvitelét. A cigány emberek egy része meg sehogy sem tudta megszokni a társadalmi kötöttségeket. Mi több! Olyan esetről is hallottam, hogy a társadalomba beilleszkedni akaró tagjait a cigány közösség kivetette. Persze a „fehérek” sem fogadták be igazán soha. Ennek a következménye lett az együttélés helyett az egymás mellett élés.
A rendszerváltás aztán az addigi látszólagos létbiztonságot is szertefoszlatta. Ahogy megszűntek a nagy állami cégek, amik valamilyen szinten felszívták a letelepített cigányság munkaerejét, az addig rejtve ugyan, de meglévő problémák hirtelen előkerültek és mélyültek. Napjainkig senki nem találta meg a helyes megoldást. Látszat intézkedések és politikai ütőkártyák kijátszására annál több példát lehetne említeni.
A legégetőbb ezek közül, hogy a hirtelen tisztességes megélhetési lehetőségét vesztett cigányság látszólag kilátástalan helyzetbe került, ami súlyosbította mindezt, hogy a magyarok is tömegével vesztették el munkájukat és csúsztak le társadalmi szinten, s innentől már egyfajta riválisokká is vált a két népcsoport.
Mint azt már írtam, Budapesttel ellentétben a cigányság településenként nagyjából egy tömböt képez. Ez adhat alapot ugyan a szándékos elkülönítés vádjára, de a történelem ismeretében ezek cáfolhatóak. Egy régi mondás szerint az ember a saját fajtája körében érzi igazán jól magát.
Egy település lakosainak etnikai elkülönülése egyébként nem magyar jelenség és semmiképpen nem nevezhető Tiszavasvári találmányának. Elgondolkodtam azon, hogy „művelt” európai városban az elkülönült negyedekben élő kínai, zsidó, cigány és többi nációt szintén az ottani apartheid áldozatának tekintené a „filmet” készítő Gulyás Márton, vagy ezzel a rossz szájízt keltő jelzővel csupán Tiszavasvárit tiszteli meg?

Őszidő

Őrizzük a lángot!

Az 1956-os forradalom és szabadságharc szellemiségének megőrzése és továbbadása az utánunk következő generációk számára erkölcsi kötelességünk. Nem feledkezhetünk meg arról egyetlen pillanatra sem, hogy a magyar nép számára október a mártírok hava, hiszen 1948-ban és 1956-ban egyaránt nagyszerű emberek, igazi hősök áldozták fel életüket a hazáért. Nemzetünk elveszített önbecsülésének, elnyomók által elrabolt tisztességünk visszaszerzésének küzdelméért az ’56-osoknak tartozunk hálával. Ez a hála azonban törékeny, éberen kell őrködnünk az érzés időtállósága fölött.

Önkormányzatunk a Városháza téren kíván méltó emléket állítani az 56-os eseményeknek. A már meglévő kopjafa mellé hamarosan odakerül Pongrátz Gergely, az 1956-os forradalom és szabadságharc vezéralakjának mellszobra, melyre egy 2 467 700 Ft összegű nyertes pályázatnak köszönhetően nyílik lehetőségünk, amihez természetesen önkormányzatunk önerővel is hozzájárul. A Corvin-közi felkelőcsoport második és egyben utolsó főparancsnokának mementója őrzi ezentúl Tiszavasváriban a magyar szabadságért vívott küzdelem fáklyáját.


Lokálpatriotizmusunk azonban megköveteli, hogy helyi hőseinkről se feledkezzünk meg. Terveink szerint egy olyan személynek is szeretnénk emléket állítani a központi téren, aki aktív részese volt az ’56-os eseményeknek. Kérjük a lakosságot, legyenek segítségünkre javaslattételeikkel, és keressük meg együtt azt az egykori helyi forradalmárt, akinek alakja, a nemzet érdekében végzett aktivitása hűen tükrözi a szabadságharcért vívott küzdelem lényegiségét. A pályázati lehetőségek kiaknázása mellett további támogatásokra is számítunk a jövőbeni szoborcsoport kialakításához. Várjuk a helyi vállalkozások, civil szervezetek, önkéntesek felajánlásait a további munkálatokhoz. A jelenlegi ’56-os emlékmű fából készült, így időtállósága véges. Az Ádám Lajos fafaragó mester által készített kopjafa restaurálásra szorul, önkormányzatunk mindent megtesz azért, hogy az emlékmű még évtizedekig őrizze a forradalom szellemiségét a kialakításra kerülő szoborpark központi elemeként.

Számítunk az Önök segítségére abban, hogy méltó módon őrizhessük a magyar szabadságért vívott küzdelem fáklyáját és az azzal járó felelősséget, mely ’56 üzenetének továbbadására kötelez bennünket.

KÖZMEGHALLGATÁS


Szeptember 22-én (csütörtökön) 17.00 órától
a
Polgármesteri Hivatal Dísztermében,

melyre ezúton tisztelettel meginvitáljuk a város lakosságát.

A közmeghallgatás nyilvános, melyen a helyi lakosság és a helyben érdekelt szervezetek képviselői a helyi közügyeket érintő kérdéseket és javaslatokat tehetnek. Az ülésen kizárólag településrészi, illetőleg a település egészét érintő témakörök vethetők fel. Egyedi kérdésekben a Polgármesteri Hivatal és a tisztségviselők a megjelölt fogadási időkben készséggel állnak városlakók rendelkezésére.

8. oldal / 40

 • Városélet

   varoselet

  Rovatunkban Tiszavasvári életének mozzanatait osztjuk meg Olvasóinkkal.

 • Plénum

   plenum

  Rovatunkban Tiszavasvári Város Önkormányzata Képviselő-testületének üléseiről, döntéseiről olvashatnak részletesen.

 • Nyílt tér

   nyiltter

  Rovatunkban olyan központi témáknak adunk helyet, amelyek többszereplősek és a vélemények ütköztetését igénylik.

 • Kitekintő

   kitekinto

  Rovatunkban olyan közérdeklődésre számot tartó híreknek adunk helyet, amelyek túlmutatnak Tiszavasvári határain.

 • Tallózó

   tallozo

  Mit is ír a hogy is hívják? Ők megírták, mi megmutatjuk. Rovatunk válogatás a nagyvilág híreiből.

allatorvos

oktato

ugyved

jarobeteg

gyogyszertar

Archív cikkek

Lencsevég

polgaror

Ki olvas minket?

Oldalainkat 12 vendég és 0 tag böngészi

Oldal tetejére