hirplacc

Hírek, információk város határon innen és túl.

Kis népszámlálás kezdődik, a válaszadás kötelező

Tájékoztatom a lakosságot, hogy a Központi Statisztikai Hivatal 2016-ban mikrocenzust, azaz kis népszámlálást végez. Az ezekhez szükséges adatok felvételére 2016. október 1-e és november 8-a között kerül sor. A minta a lakások 10 %-ára terjed ki és 2148 településen mintegy 440 ezer háztartást és közel egymillió embert érint. A mintába került háztartásokban élők számára a válaszadás KÖTELEZŐ.


Ezúton tájékoztatom a város lakosságát, hogy Tiszavasvári bekerült a 2016. évi kis népszámlálás mintájába. A kijelölt címeken élőknek 2016. október 1. és 9. között lehetőségük nyílik arra, hogy a kérdőívet interneten keresztül, önállóan töltsék ki. Amennyiben az önkitöltés lehetőségével nem élnek, akkor 2016. október 10. és november 8. között a számlálóbiztosok keresik fel a háztartásokat, hogy felvegyék az adatokat.

További, részletes információk találhatók a mikrocenzussal kapcsolatban a www.ksh.hu/mikrocenzus2016 weboldalon.

 

Badics Ildikó
jegyző

Mindig együtt ünnepelnek

Négy évtizede midig közösen tartják osztálytalálkozójukat a Váci Mihály Gimnázium 1972-es évfolyamának A és B osztályos egykori diákjai. Így volt ez júliusban is, amikor az érettségi vizsga negyvenedik évfordulóján ismét összejöttek, hogy együtt emlékezzenek a régi szép időkre. A találkozón Szabó Istvánné osztályfőnök igazi tyúkanyó módjára vette szárnyai alá a B osztályosokat, akiknek hajdani osztályfőnöke, Nagy Sándorné Ildikó néni már sajnos nem lehetett velük.

 

Közeleg az adófizetési határidő

1. Felhívjuk az adózók figyelmét, hogy az esedékes 2016. II. félévi

·    építményadó,
·    magánszemélyek kommunális adója (üdülőterület; belterületen az adóhátralékkal rendelkezők)
·    helyi iparűzési adó,
·    gépjárműadó

pótlékmentes befizetési határideje 2016. szeptember 15. napja (csütörtök).

Bővebben: Közeleg az adófizetési határidő

Eltűnt kutyust keresünk

TISZAVASVÁRI! EGYSÉGBEN AZ ERŐ!

FUSSUNK NEKI MÉG EGYSZER!

Olyan nincs, nem létezik, hogy egy ekkora kutyát csak úgy elnyel a föld! Graphy júnus 10-én tűnt el, öreg kutyus már, szőre ápolt, kozmetikázott. Megkérünk mindenkit, ha bárhol látta, a szomszédjában feltűnt egy ilyen kutya, ha valaki látta valamerre csatangolni, hívja a következő számok valamelyikét. Teljes névtelenséget garantálunk azoknak, akik bármilyen információval szolgálnak róla! Ne hagyjuk annyiban! A családnak nagyon hiányzik a kutyus - segítsünk neki hazajutni! Ha mi nem segítünk, összeszedi más - tudjátok, emlékeztek... Ne engedjük, hogy a mi városunkban ez mégegyszer megtörténjen!

06-30/272-93-62 Losonczi Anita vagy 06-70/613-34-71

Csordultig telve szívünk szeretettel

Nosztalgikus hangulatban búcsúztak ma a Kreatív Olvasói Klub tagjai évadzáró csigapergető rendezvényükön. A néphagyomány szerint a csigapergetés során a háziak süteménnyel, borral kínálták a „csigázókat”, sokhelyütt vacsorát is kaptak. A tésztakészítés énekléssel, beszélgetéssel telt, pletykákkal, mesékkel, rémtörténetekkel múlatták az időt.

Vacsorát már nem igen kívántak ma este a klub tagjai, hiszen a finomabbnál finomabb sütik után -amelyeket a tagok maguk készítettek- aligha maradt hely a pocakokban. A bor is elmaradt, de a hangulat ennek ellenére igencsak emelkedett volt Jóízű beszélgetésekkel, szívből fakadó kacagásokkal, hasznos tapasztalatcserékkel telt el az idő. A csigapergetés jól sikerült, a munkafolyamatokat praktikusan felosztottuk egymás között. Volt aki gyúrt, mások nyújtották, csíkozták a nagy melegben gyorsan száradó tésztát. A legnehezebb munkafázist, a csigapödrést lelekesen végezték a többiek a már-már történelmi ereklyékként őrzött pergető táblácskákon.

A klub tagjai a csigapergetés közben már a következő évad programsorozatát tervezték. A Városi Könyvtár munkatársainak kezdeményezésére létrejött Kreatív Olvasói Klub beváltotta a hozzá fűzött reményeket, egy rendkívül lelkes, összetartó, szeretetteljes kis csapat kovácsolódott össze néhány röpke hónap leforgása alatt. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy két legutóbbi összejövetelük során horgolt és kötött négyzetekből gyermektakarókat készítettek a Tűzoltó utcai Gyermekklinika kisbetegei számára. Kezük nyomán húsz meseszép puha takaró indulhat útnak a héten Budapestre, hogy a gyermekeknek meleget és reménységet adjon, hiszen szívük minden szeretetét beledolgozták ajándékaikba a klubtagok.
Margarete Seemann szerint "Ha veszel, megtelik a kezed. Ha adsz, megtelik a szíved." Bizton állíthatom: a tiszavasvári kreatív olvasók szíve csordultig telve van szeretettel. Csatlakozzanak hozzánk ősszel, ha jó programokra és még jobb társaságra vágynak, várjük szerettel az új tagokat a következő évadban.

Trianon gyalázata figyelmeztet

Fájdalmas hangon szólt a Szózat a Trianoni békeszerződés nemzetünket szétszaggató gyásznapjának városi megemlékezésén. Sipos Ibolya alpolgármester asszony elcsukló hangon idézte fel Illyés Gyula szavait: „Magyar az, akinek fáj Trianon!”. Való igaz, ebben az egyetlen mondatban ott van minden, amiről ez az igazságtalan paktum szól. Szétszakítottság, széthúzás, ellenségeskedés és a nyomában megbúvó szívfájdalom. Ott van benne mindaz, ami figyelmeztetni akar bennünket arra, hogy nem feledhetjük múltunkat, a gyökereinket, a véreinket és azokat, akiket elszakítottak tőlünk. Nem feledkezhetünk meg egyetlen pillanatra sem arról, hogy ha nem vigyázunk, országunk határain belül is bekövetkezhet egy hasonló tragédia. Mindannyiunk közös felelőssége, hogy az emberiség legigazságtalanabb békeszerződését soha ne feledjük el! Generációról generációra át kell örökítenünk Trianon igazságtalanságát, mert gyermekeink, unokáink szívében ott kell, hogy éljen az összetartozás iránti igény. Ehhez azonban olyan anyák, apák, pedagógusok, olyan felnőttek kellenek, akik megtanítják a gyermekeknek az emlékezés fontosságát, a lélekben pislákoló láng generációkon átívelő őrzésének szükségességét. Máskülönben hiábavaló volt minden áldozat…

Akadályok legyőzve

Remek hangulatú programon vehettek részt tegnap este azok a játékos kedvű fiatal és kevésbé fiatal érdeklődők, akik kilátogattak a Csónakázó tóhoz az éjszakai akadályversenyre. A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum második alkalommal rendezte meg a versengést, melynek legfőbb célja az, hogy bebizonyítsák, drogok nélkül is érezheti magát az ember jól, nincs szükség a tudatmódosító szerekre ahhoz, hogy barátokra, társaságra, vidámságra leljenek a fiatalok. A szervezők munkáját dicséri, hogy változatos, színes, érdekes, és rendkívül szórakoztató akadályokat kellett legyűrnie a 13 csapatnak. A legnépszerűbb feladatnak az öltöztetős, ruhacserés számok, illetve az éjjellátó szemüveggel történő akadályok teljesítése bizonyult. Lelkesen, nevetve, egymást segítve, igazi csapatként dolgoztak a résztvevők, akiket a verseny végén lilahagymás zsíroskenyérrel és meleg teával vendégeltek meg a szervezők, a győztes csapatok pedig tortajutalomban részesültek. Bár az eső lába mindvégig ott lógott a levegőben, az égiek mégis vigyáztak arra, hogy a remek programot ne kelljen félbeszakítani egy égi áldás miatt. Nácsáné dr. Kalán Eszter Hajnalka, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke azzal búcsúzott a rendezvény végén, hogy jövőre visszavárnak mindenkit egy újabb játékos csatározásra.

Lángra kapott az illegális szemét

Vasárnap délelőtt az egykori gépállomás területén lángra kapott az illegális szemét. A tűz továbbterjedését a tiszavasvári és a hajdúnánási tűzoltók együttes erővel fékezték meg, a munkában egy helyi vállalkozó, Hüse Mihály is segítségükre volt, aki munkagépével forgatta át a tűz maradványait, hogy egy aprócska szikra se maradhasson életben. Személyi sérülés nem történt, az oltási munkálatok jelenleg is folynak, a környéken erős füstszag érezhető, de pánikra semmi ok, sem emberi életek, sem anyagi javak nincsenek veszélyben.

 

Boldog Anyák Napját!

Országos jó példa lehet Tiszavasvári

A múlt hónapban részletesen beszámoltunk azokról az eredményekről, amelyeket az Érpataki Modell alapjaira épülő Rend és Tisztesség programban rövid idő alatt sikerült elérnie önkormányzatunknak. A márciusi tapasztalatokról dr. Fülöp Erik polgármesterrel beszélgettünk.

-    Polgármester úr rendkívül optimistán kezdett hozzá februárban a rendteremtéshez. Ez a lendület még mindig tart?

-    Igen, úgy érzem, minden okom megvan arra, hogy bizakodó legyek a jövőt illetően. Az áramlopások száma folyamatosan csökken, gyakorlatilag elvétve találkozunk már csak ilyesmivel, a fogyasztásmérő órákat egymás után köttetik be azok a családok, akik eddig illegálisan jutottak csak áramhoz.  Az egyik legnagyobb eredménynek a szemét eltűnését tartom. Fontos megjegyeznem, hogy a Széles és Keskeny utcák által határolt területen lakók továbbra is tartják a rendet a környezetükben.

-    Bűdön és Józsefházán is hasonló problémákkal találkozhatunk. Ezekre a városrészekre nem terjed ki a rendteremtés?

-    Már mindkét településrészen jártunk, felmértük a helyzetet és több esetben intézkedés is történt. Természetesen az ott élőkre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint bárki másra, aki Tiszavasvári közigazgatási területén lakik.

-    Ezek az intézkedések kizárólag a roma családokat érintik?

-    Nem, egyáltalán nem romaellenes lépésről van szó. Bárki, aki áramot, fát lop, illegálisan szemetet lerak, hasonló helyzetben találhatja magát, mint azok, akik ellen már megtettük a feljelentéseket.

-    Milyen további lépésekre számíthatnak a városlakók a Cselekvési Terv kapcsán?

-    A falopás tűrhetetlen méreteket öltött, ráadásul óriási károkat is okoznak a városnak és a kemény munkát végző helyi gazdálkodóknak a fatolvajok. Ez ellen mindenképpen tennünk kell.

-    Nagyon sok probléma adódik a fizetési időszakokban. A postákon, üzletekben nagy a tumultus és nem a társadalmi elvárásoknak megfelelően viselkednek az éppen fizetéseiket költő lakosok. Ez ellen tud valamit tenni a városvezetés?

-    A Becsület Légiója Egyesület civil tagjai rendszeresen segítik munkánkat. Velük közösen igyekszünk megoldani minden ilyen jellegű gondot. Rövid távú célkitűzésünk, hogy a kifizetésekkor tapasztalható visszásságok minél hamarabb megszűnjenek.

-    Mi a helyzet az uzsora bűncselekmények elkövetőivel? Van félnivalójuk?

-    Természetesen! A rendteremtés lényege az, hogy a többség számára pozitív változásokat hozzon és ebbe az is beletartozik, hogy a nehéz körülmények között élők érdekeit védelmezzük, előbbre jutásukat segítsük. Ha sikerül az uzsorásokat a jog biztosította eszközökkel kiiktatnunk, nagyon sok család élete könnyebbé válhat. Gondoljunk csak bele, hogy a 200 százalékos kamattal dolgozó hitelezők milyen óriási terheket rónak azokra, akik végső kétségbeesésükben fordulnak hozzájuk. Ez ellen tennünk kell!

-    A híradásokból tudjuk, hogy a rendteremtésben részt vevő civileket és személy szerint Önt is több esetben érte agresszív fenyegetés. Tettek büntetőfeljelentést ezekben az esetekben?

-    Márciusban több tucat feljelentést tettünk zaklatás, becsületsértés, garázdaság miatt olyan lakosok ellen, akik szóban és tettlegesen is fenyegetően léptek fel velünk szemben és akadályozni próbálták a törvények betartatását. Életveszélyes fenyegetések hangzottak el, fizikai erőszak kísérletére is sor került a részükről a Majorban és Bűdön. A rendőrség az eljárásokat megindította, többen visszaesőként hamarosan megkezdik börtönbüntetésüket. A fentieken túl Orosz Mihály Zoltán, a Becsület Légiója képviselője rémhírterjesztés miatt feljelentést tett a megyei nemzetiségi roma önkormányzat alelnöke, Galyas József ellen, aki valótlanul azt állította, hogy minden házat „ledózerolunk” a telepen, a gyermekeket pedig elviszik a családokból. Ezekkel a hamis információkkal igyekezett pánikot kelteni és a lakosság uszításával azt szerette volna elérni, hogy a városvezetés ellen forduljanak.

-    Rengeteg támadással kellett az elmúlt hónapokban szembenéznie. Hogyan viseli ezt a helyzetet és mi ad erőt ahhoz, hogy ne hátráljon meg?

-    A támadásokat többnyire olyan emberektől kapom, akik saját megélhetéseiket féltik, mert jelenleg hasznot húznak abból, hogy mások nincstelenségben, mélyszegénységben élnek. A cigányság jogait „védők” között alig akad olyan, aki valóban a többiek érdekeit tartja szem előtt. A Becsület Légiója tagjai által nyújtott szakmai tapasztalatátadás nagymértékben segít áthidalni ezeket a nehéz napokat, heteket. A városlakók többsége támogatja a munkánkat, és nap, mint nap megerősítéseket kapok az itt élő emberektől. Ez nagyon jól esik és erőt ad a további munkához.  

-    Az országos médiában került napvilágra az a hír, mely szerint a városunkban elsőként alkalmazott, Érpataki Modell alapjaira épülő Rend és tisztesség programot más városokban is szeretné bevezetni a Jobbik.

-    A Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnöke, Volner János jelentette be közös sajtótájékoztatónkon, hogy minden jobbikos vezetésű településen -kormányzásra kerülésük esetén pedig az egész országban- alkalmazni kívánják a nálunk bevezetett programot. Nem mindegy tehát, hogy milyen eredménnyel dolgozunk itt, Tiszavasváriban!

9. oldal / 40

 • Városélet

   varoselet

  Rovatunkban Tiszavasvári életének mozzanatait osztjuk meg Olvasóinkkal.

 • Plénum

   plenum

  Rovatunkban Tiszavasvári Város Önkormányzata Képviselő-testületének üléseiről, döntéseiről olvashatnak részletesen.

 • Nyílt tér

   nyiltter

  Rovatunkban olyan központi témáknak adunk helyet, amelyek többszereplősek és a vélemények ütköztetését igénylik.

 • Kitekintő

   kitekinto

  Rovatunkban olyan közérdeklődésre számot tartó híreknek adunk helyet, amelyek túlmutatnak Tiszavasvári határain.

 • Tallózó

   tallozo

  Mit is ír a hogy is hívják? Ők megírták, mi megmutatjuk. Rovatunk válogatás a nagyvilág híreiből.

allatorvos

oktato

ugyved

jarobeteg

gyogyszertar

Archív cikkek

Lencsevég

polgaror

Ki olvas minket?

Oldalainkat 14 vendég és 0 tag böngészi

Oldal tetejére