varoselet

Rovatunkban Tiszavasvári életének mozzanatait osztjuk meg Olvasóinkkal.

Leg-, leg-, leg!

A rendezvénysorozat nyitóprogramján, 2016. október 3-án a tavalyi év sikere után, idén újra megjutalmaztuk azokat a hűséges olvasóinkat, akik rendszeresen olvasnak és könyvtárba járnak.
Nyilvántartásunk alapján az alábbi kategóriákban osztottuk ki a megtisztelő címeket:  

 

DYKE ANDRÁS JÁNOS a legfiatalabb olvasó,
PARONAI ANNA LUCA a 6-14 éves korosztály legtöbbet olvasó gyermeke,
MOLNÁR VIVIEN a legtöbbet olvasó diák,
DR LITKEI LÁSZLÓNÉ a legtöbbet olvasó felnőtt,
CSERTI JÓZSEFNÉ a legrégebben beiratkozott aktív olvasó,
KATONA JÓZSEF a legidősebb olvasó, aki rendszeresen felkeresi könyvtárunkat és könyveket is kölcsönöz.

Nagy Könyvtári Beavatás

Színes programok kavalkádja várta az érdeklődőket októberben

Immáron 10 esztendeje sokféle hagyományt követve, de tartalmában mindig megújuló programsorozattal igyekeztünk ráirányítani a figyelmet a könyvtárakra. Az évente változó, de mindig egymásra épülő tematika, a különböző korosztályok eltérő érdeklődésének figyelembevétele azt eredményezte, hogy a legtöbb érdeklődőt megmozgató programsorozattá vált az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozata.
Ebben az évben is az volt a célunk, hogy a hét során kerüljenek bemutatásra könyvtárunk sokszínű szolgáltatásai, azok a korszerű, praktikus, mindenki számára hozzáférhető lehetőségek, amelyeket a lakosságnak nyújtunk a tájékozódáshoz, a tanuláshoz, a kulturált szabadidős és közösségi tevékenységhez. Ebben nagy segítségünkre voltak együttműködő partnereink, illetve rendszeres könyvtárhasználóink.
A kiállítások, könyvbemutató előadások, játékok és vetélkedők között gyerekek és felnőttek egyaránt találhattak kedvükre valót.
Az egész hetes programsorozat a Nemzeti Kulturális Alap, az Informatikai és Könyvtári Szövetség valamint a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár támogatásával valósult meg.

Drága az új szakma megszerzése, de megéri befektetni a tudásba

A humánerőforrással foglalkozó szakemberek már régóta kongatják a vészharangot, hatalmas munkaerőhiány jellemez több iparágat is. A munkakeresők pedig a meglévő végzettségükkel nem tudnak elhelyezkedni. A legtöbb szakmai egyesület egybehangzó véleménye szerint több tízezer ember tudna azonnal kezdeni egyes szektorokban, ha lenne piacképes tudása. A pályamódosítás sokaknak jelenthetne megoldást, azonban kevesen engedhetik meg maguknak a képzéssel járó költségeket. Kézenfekvő megoldás lehet a személyi kölcsön ám erre kevesen gondolnak.
Budapest, 2016. november 14. Több tízezerre becsülik azoknak a munkahelyeknek a számát, amelyek betöltése problémát jelent a hazai cégeknek. Lassan nincs olyan ágazat, ahol ne lenne hiány: a mezőgazdaságtól kezdve az autóiparon át egészen a kiskereskedelem világáig. Az IT szektor, óvatos becslések szerint is, minimum 20 ezer szakembert kénytelen nélkülözni. Hasonló a helyzet az autóiparban is, ahol szintén több tíz ezres hiánnyal küzdenek a jólfizető multik. Az egyes szektorok országos szövetségei szerint a helyzet egyre szomorúbb, holott bőven volna tudás-kapacitás a magyar álláskeresők között. A 3 vagy 5 éves képzési idő azonban túl hosszú azoknak, akik már egy szakmával a hátuk mögött gondolkodnak a váltáson, ráadásul a többség nem is engedheti meg magának a több millió forintra rugó felsőfokú tanulmányokat.
Több iparágban ugyanakkor a tanulás iránti hajlandóság és a motiváció számít, nem feltétlenül a sok éves tapasztalat, vagy a papír. Az IT szektorban programozókra, OKJ-s képzettségű fejlesztőre és rendszergazdára vadásznak. A problémát és a szűk piaci rést felismerve több magáncég is indít képzéseket, amelyek elvégzésével a jól fizető állás borítékolható. Piacképes szoftverfejlesztőket képeznek néhány hónap alatt, így szinte garantált az elhelyezkedés, nettó 200 ezer forintról indul a licit az újdonsült szakemberekért. A külföldi mintát követő, magas színvonalú informatikai képzések 700 ezer és 1,5 millió forint közötti összegbe kerülnek. A pályamódosítók, a továbbtanulók azonban ritkán rendelkeznek ilyen mértékű megtakarításokkal. Bár sokan nem gondolnak rá, helyzetükre hatékony megoldást jelenthet a személyi kölcsön, amely akár új munkahelyhez és az anyagi gyarapodáshoz is hozzásegíthet.
„Fontos látni, hogy a személyi kölcsönt nem kizárólag a váratlan kiadások finanszírozására, hanem sok esetben az érvényesülésük elősegítésére veszik fel az igénylők. A képzés, a tanulás is ilyen, gyorsabban megtérülő befektetés. A hozzánk érkező hiteligénylések közel 80%-a pozitív hitelbírálatban részesül, ezt követően pedig jellemzően napon belül ügyfeleink számlájára kerül az összeg.” – mondja dr. Rajmonné Veres Ibolya, az OTP Bank Fogyasztási Hitelek Főosztályának igazgatója. „Ezután máris kezdődhet a továbbtanulás vagy az átképzés.”
A diplomások közül is sokan mennek OKJ képzésekre, itt 30 ezer és 500 ezer forint közötti összegért kínálnak szaktudást. Az átképzésnek, pályamódosításnak ugyan ára van, de a tudás a lehető leggyorsabban megtérülő befektetés.
„A hosszú távú munkanélküliségnél és kiszolgáltatottságnál jóval kisebb kockázatot jelent egy kölcsön felvétele, amelynek segítségével megszerzett tudás vélhetően könnyebb elhelyezkedést tesz lehetővé. Az új munkahellyel pedig biztos jövedelem és egzisztencia érhető el” – tette hozzá az OTP Bank igazgatója.

Álomlátók

Júniusban láttam őket először élőben a színpadon. Éppen próbáltak a hétvégi előadásra és a készülődés, öltözködés, mikroport felszerelés közepette bűbájosan viccesek voltak. A stúdióból hang hallatszik: „-kié a négyes port?” Nem válaszol senki. „-Gyerekek nézzétek már meg, kié a négyes port, mert szörnyen recseg!” Akkor megjelenik egy fiú, aki épp vécéről érkezik. Hang a stúdióból: „-ha vécére mentek, ne vigyétek magatokkal a mikroportot, vagy kapcsoljátok ki!” Aztán végre minden kellék a helyén, minden jelmezben van valaki és áll, vagy fekszik valahol. Indul a zene. Hunyorogva figyelem az arcukat, a mozgásukat, hallgatom a hangjukat. Keresem, hogy hol a hibájuk. Van, akinél egyértelműen látszik, mert a teste, vagy az arca szabálytalan, de olyan is van, akinél semmit sem veszek észre. Aztán teljesen elmerülök a történetben. Figyelem a színpadon az indulatokat, átélem az érzelmi kötődéseket, élvezem, ahogy kirobbanó energiával egyszerre táncolnak, átéléssel, átütő erővel énekelnek. Lebilincselő. Nem „ahhoz képest” jók. Önmaguktól jók.

Bővebben: Álomlátók

Nemcsak a húszéveseké a világ

A városunkban saját otthonukban élő, idős koruk miatt szociális és mentális támogatást igénylő személyeknek nyújt szolgáltatást a Kézfogás Szociális Szolgáltató Központ. Az itt élő, aktív életmódot folytató, társasági életet szívesen élő nyugdíjasok számára biztosítunk különböző szabadidős programokat. Napi egyszeri meleg étkezés (ebéd) igénybevételére van lehetőség, mely jövedelemtől függően térítés köteles. Enyhén demens, idős emberek, szenvedély- és pszichiátriai betegek nappali ellátását is vállaljuk, a törvényi előírásoknak megfelelően, demencia kórképet, a szenvedély- és pszichiátriai betegséget igazoló orvosi igazolással igazolva.

Intézményünkben az ellátást igénybe vevő időskorú személyek egészségi állapotának megőrzése és javítása, az izoláció elkerülése, a feleslegessé válás érzetének csökkentése, a magány oldása, valamint mentális állapotuk életkoruknak megfelelő szinten tartása érdekében az alábbi szolgáltatásokat nyújtjuk:

Egyéni esetkezelés

Célzott beszélgetések alkalmazásával arra törekszünk, hogy az idős ember képes legyen túljutni akadályozott állapotán, erősítve meglévő értékeit, személyisége pozitív erőforrásait. Ennek érdekében az alábbi tevékenységeket végezzük:
-    életvitelre vonatkozó tanácsadás, életvezetés segítése,
-    speciális önszerveződő csoportok támogatása, működésének, szervezésének segítése,
-    szükség szerint az egészségügyi alapellátás megszervezése, a szakellátásokhoz való hozzájutás segítése,
-    szabadidős programok szervezése,
-    igény szerint meleg élelem biztosítása, kivéve idősek nappali ellátása esetén,
-    munkavégzés lehetőségének szervezése.

Ünnepekhez kötődő eseményeink

Farsangi mulatság, nőnapi köszöntés, húsvéti ünnepkör, anyák napja, névnapok megtartása. Idősek Világnapja, megemlékezés a halottakról, Mikulásvárás, Karácsony ünnepe, Költészet Világnapja, generációs találkozó, készségfejlesztő foglalkozások, környezetgondozás.

Szabadidős programok szervezése

o    társas,- memória, kártya- és szójátékok, vetélkedők
o    kiállítások látogatása, kirándulások,
o    kerti sütögetés; szalonnasütés, bográcsozás
o    kézműves foglalkozás: dekorációk készítése, színezés, varrás (érdeklődés esetén)
o    szellemi, ügyességi vetélkedők.
o    témaorientált beszélgetések
o    közös séták
o    napi sajtó elolvasása, aktuális hírek közös megbeszélése,

A szolgáltatás igénybevételének módja

A nappali ellátás igénybevétele önkéntes, az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője kérelmére indítványára történik. A nappali ellátás alapja a megállapodás, mely tartalmazza a személyes adatokon túl az ellátás időtartamát. A klub által nyújtott szolgáltatások formáját, módját, körét, a személyi térítési díj megállapítására, fizetésére vonatkozó szabályokat.
Intézményünkben a szolgáltatás igénybevétele díjmentes!

SZERETETTEL VÁRUNK MINDEN ÉRDEKLŐDŐT PROGRAMJAINKRA!


Kézfogás Szociális Szolgáltató Központ
Tiszavasvári, Dózsa György u. 33.

Elveszett gazdát keresünk

Lakossági jelzés érkezett hozzánk, hogy ez a gyönyörűséges, borjú méretű kutyus ismét napok óta gazdátlanul ógyeleg az Árpád u.- Mikszát K. u. - Damjanich u. átal határolt területen. A bal hátsó lábára sérült állat több portára is betört, robosztus termete miatt a gyerekek félnek tőle, ezért kérjük, hogy gazdája sürgősen vigye haza és haladéktalanul gondoskodjon a kutya szökésgátlásáról, különben az állatot befogják és elvitetik. Legutóbb -ma délelőtt- az Árpád utcai, egykori Árpád Söröző körnéykén lévő portákon látták.

 

 

 

 

Változott a közterületfelügyelő elérhetősége

Tájékoztatjuk Olvasóinkat, hogy  közterülettel kapcsolatos problémák esetén az alábbi telefonszámon érhetik el Fodor István városi közterületfelügyelőt

Elrendelték az ebzárlatot és a legeltetési tilalmat

Kábítószerkereső kutyák akcióban

A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) szervezésében ma délelőtt megnyitotta kapuit az Élet labirintusa elnevezésű kiállítás, amely csütörtökön 16.00 óráig tekinthető meg a nagyközönség számára. A különböző helyiségekre osztott építmény a drogfogyasztók életének egyes stáióit mutatja be rendkívül szemléletes módon. A születéstől egészen a halálig szembesülhetnek az érdeklődők azokkal a pokoli nehézségekkel, amelyek azokra várnak, akik a különböző tudatmódosító szerek hatása alatt élik mindennapjaikat.
A kiállítás mellett délelőttönként előadásokat is hallhatnak mindazok, akik ellátogatnak a Találkozások Háza nagytermébe. Ma délelőtt Mankó Erika, a Polgárőrség képviseletében hívta fel a hallgatóság figyelmét a kábítószerek veszélyeire.

A program további részében Bogdándi István előadása hangzott el az addikcióról, a legális, illetve illegális drogokról. A rendezvényt ma délelőtt a kábítószerkereső kutyák produkciója zárta, amely igen népszerű volt a fiatalok körében.

               

                      

      

 

 

 

 

Csábító programok a város dolgozószobájában

A XI. Országos Könyvtári Napok nyitórendezvénye kezdődött hétfőn a Városi Könyvtárban a Kreatív Olvasók Kiállítás megnyitójával. A már korábbi években is megrendezett kiállításra idén 32 kiállítótól több száz szebbnél szebb kiállítási tárgy érkezett. A 2016. október 3-tól 9-éig tartó kulturális rendezvénysorozatról Kulcsár Lászlóné könyvtárvezetőt kérdeztem.

-    Mióta csábítjátok az olvasókat ilyen különleges programokkal?
-  Éppen 10 esztendeje, hogy sokféle hagyományt követve, de tartalmilag mindig meg-megújuló programsorozattal igyekszünk ráirányítani a figyelmet a könyvtárakra az Országos Könyvtári Napokkal. Az évek óta változó, de mindig egymásra épülő tematika, a különböző korosztályok eltérő érdeklődésére építve a legtöbb érdeklődőt megmozgató programsorozattá vált országszerte, s így természetesen nálunk is. A korábbi évek gyakorlatát követve ebben az évben is az a célunk, hogy a hét során kerüljenek bemutatásra könyvtárunk sokszínű szolgáltatásai, azok a korszerű és praktikus, mindenki számára hozzáférhető lehetőségek, melyeket a lakosság számára nyújtunk a tájékozódáshoz, a tanuláshoz, a kulturált szabadidős és közösségi tevékenységhez. Ebben nagyon nagy segítségünkre vannak együttműködő partnereink, illetve rendszeres könyvtárhasználóink, maguk a könyvtár tagjai, olvasói.
-    Milyen programokkal várjátok a nagyközönséget a Könyvtári Napok kertében?
-   Október 3-án hétfőn, ötödik alkalommal szerveztük meg a nagy népszerűségnek örvendő Kreatív Olvasók című kiállítást, ahol lehetőséget biztosítottunk Olvasóink munkáinak megismerésére.
A tavalyi évhez hasonlóan díjaztuk a Városi Könyvtár legfiatalabb, legidősebb, legrégebben beiratkozott olvasóit, könyvjutalmat kaptak a legtöbbet olvasó gyermek -, diák-, felnőtt olvasók.
Október 4–én 10 órától vártuk a Baba - Mama Klub foglalkozására az érdeklődőket. Ebben az évben is arra törekszünk, hogy tartalmas programokat kínáljunk könyves környezetben a kisgyermekes családoknak.
Október 4-én 17 órától dedikálással, előadással egybekötött kötetbemutatóra, közönségtalálkozóra került sor, melynek vendége Hegyi Barbara, a közismert színésznő volt.  A Jászai Mari díjas színművész új oldaláról mutatkozott be, „Alkalomadtán” című könyvét ismerhették meg az érdeklődők.
Nem csak egy könyvbemutató részesei lehettek a rendezvényre ellátogatók, hanem egy könnyed hangulatú beszélgetésnek is, ahol megismerhettük Hegyi Barbara színpadi szerepeit, bepillantást nyerhettünk munkájába, megtudhattuk, hogyan született meg a könyve. A közismert színésznővel Szűcs Anikó újságíró beszélgetett.  A találkozó végén lehetőség nyílt a könyv megvásárlására és dedikálásra is.
Október 5-én 13.30 órától a szokásos internetes vetélkedőre invitáltuk a felső tagozatos diákokat: „Ne csak lógj a neten X. – Bölcs Baglyok nyomában” címmel. Ebben az évben külön érdekesség, hogy a vetélkedő bizonyos feladatainak témája a természetismeret, környezetvédelem volt.  
Október 10-én hétfőn 17 órától kerül sor Hankó András: Szentmihályi szivárvány 4. című kötetének bemutatójára. A kötetbemutatón közreműködnek: Pregitzer Fruzsina Jászai Mari díjas színművész, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház tagja, valamint Girincsi Márton, a nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola diákja.
Ezen kívül egész héten ingyenes beiratkozási lehetőséget kínálunk, októberben az „Amnesztia Hónap” keretében késedelmes olvasóink késedelmi díj megfizetése nélkül hozhatják vissza a kikölcsönzött könyveket.
-    Mi az évek óta tartó töretlen lelkesedésetek mozgatórugója?
-  Mikor küldetésnyilatkozatunkat megfogalmaztuk, fontosnak tartottuk, hogy intézményünket itt a városban úgy tartsák számon, mint a város dolgozószobáját. Lehetőség van itt a tanulásra, szórakozásra, kikapcsolódásra és közösségi színtérként mindenki számára próbálunk kulturált szórakozási lehetőségeket biztosítani. Várunk szeretettel könyvtárunkba minden kedves érdeklődőt!

6. oldal / 29

allatorvos

oktato

ugyved

jarobeteg

gyogyszertar

Archív cikkek

Lencsevég

polgaror

Ki olvas minket?

Oldalainkat 20 vendég és 0 tag böngészi

Oldal tetejére