varoselet

Rovatunkban Tiszavasvári életének mozzanatait osztjuk meg Olvasóinkkal.

Isten hozta!

A tiszavasváriak augusztus 20-án találkozhattak először az új lelki pásztorunkkal, Szvoren Attilával. A Tiszteletes csak néhány hete érkezett városunkba és máris lelkesen, derűsen vetette bele magát a helyi gyülekezet életébe. Beszélgetésünkkor azonnal tisztázzuk, hogy 1984-es születésű és megegyezünk, hogy mivel a lányom is akkor született – ez egy nagyon jó évjárat.

-    Hol szolgált eddig Tiszteletes úr?
-    A segédlelkészi évemet 2009-ben fejeztem be Ramocsaházán, aztán Őrben voltam két évig beosztott lelkész. Ezután 5 évig Vasmegyeren szolgáltam, a feleségem pedig Tiszarádon és ebben az évben kaptunk meghívást ide, Tiszavasváriba.
-    Mit tud a tiszavasvári gyülekezetről?
-    Folyamatosan ismerkedünk, nagy segítség, hogy kedvesek, segítőkészek az emberek, érezhető, hogy örömmel fogadnak. Látszik, hogy az elődeinket is szerették. A presbitérium nagyon segítőkész és kedves. Ők voltak azok, akiket legelőször megismertünk, rájuk támaszkodhatunk, otthonosan mozognak, mindenkit ismernek. Ez nagy segítség, illetve könnyebbség nekünk. Jelenleg az energiánk nagy részét a beiktatási ünnepség szervezése köti le, ami szeptember 11-én vasárnap lesz. Több változás is van az életünkben, nem csak az, hogy ideköltöztünk, hanem például a nagy lányunk, aki négy éves, most megy óvodába.
-    A gyerekiről mondjon még pár szót!
-    Három gyermekünk van, a nagylány Sára, ősszel lesz 4 éves, a fiú Dániel két éves, a legkisebb lányunk, Ráhel pedig hathónapos.
-    Éppen, mint az orgonasípok…
-    Igen, sokszor a hangjuk is olyan –kacag a Tiszteletes– de szerencsére az édesanyjuk nagyon jól bírja.
-    Ha most a legnagyobb gyermek elmegy óvodába, akkor azért egy kis terhet levesz majd a felesége válláról.
-    Igen, persze fáj a szívünk, hogy el kell engedni, de látjuk, hogy már szüksége van a vele egykorúak társaságára. Ez az élet rendje…
-    Valamiről még megfeledkeztem: megkérdezhetem a kedves felesége nevét?
-    Szvoren-Zabolai Enikő Orsolya, aki szintén lelkész és a gyermekek mellet ő is fog szolgálni, alkalmakat szervezni.
-    Gyönyörű név, de nem irigylem, amikor alá kell írnia bármit...

Mindketten nagyot nevetünk, és elbúcsúzunk. Már látom, hogy elődjéhez, Katona Bélához hasonló népszerűségben és szeretetben lesz része, amit szívből kívánunk is Tiszteletes úrnak!

Őrizzük a lángot!

Az 1956-os forradalom és szabadságharc szellemiségének megőrzése és továbbadása az utánunk következő generációk számára erkölcsi kötelességünk. Nem feledkezhetünk meg arról egyetlen pillanatra sem, hogy a magyar nép számára október a mártírok hava, hiszen 1948-ban és 1956-ban egyaránt nagyszerű emberek, igazi hősök áldozták fel életüket a hazáért. Nemzetünk elveszített önbecsülésének, elnyomók által elrabolt tisztességünk visszaszerzésének küzdelméért az ’56-osoknak tartozunk hálával. Ez a hála azonban törékeny, éberen kell őrködnünk az érzés időtállósága fölött.

Önkormányzatunk a Városháza téren kíván méltó emléket állítani az 56-os eseményeknek. A már meglévő kopjafa mellé hamarosan odakerül Pongrátz Gergely, az 1956-os forradalom és szabadságharc vezéralakjának mellszobra, melyre egy 2 467 700 Ft összegű nyertes pályázatnak köszönhetően nyílik lehetőségünk, amihez természetesen önkormányzatunk önerővel is hozzájárul. A Corvin-közi felkelőcsoport második és egyben utolsó főparancsnokának mementója őrzi ezentúl Tiszavasváriban a magyar szabadságért vívott küzdelem fáklyáját.


Lokálpatriotizmusunk azonban megköveteli, hogy helyi hőseinkről se feledkezzünk meg. Terveink szerint egy olyan személynek is szeretnénk emléket állítani a központi téren, aki aktív részese volt az ’56-os eseményeknek. Kérjük a lakosságot, legyenek segítségünkre javaslattételeikkel, és keressük meg együtt azt az egykori helyi forradalmárt, akinek alakja, a nemzet érdekében végzett aktivitása hűen tükrözi a szabadságharcért vívott küzdelem lényegiségét. A pályázati lehetőségek kiaknázása mellett további támogatásokra is számítunk a jövőbeni szoborcsoport kialakításához. Várjuk a helyi vállalkozások, civil szervezetek, önkéntesek felajánlásait a további munkálatokhoz. A jelenlegi ’56-os emlékmű fából készült, így időtállósága véges. Az Ádám Lajos fafaragó mester által készített kopjafa restaurálásra szorul, önkormányzatunk mindent megtesz azért, hogy az emlékmű még évtizedekig őrizze a forradalom szellemiségét a kialakításra kerülő szoborpark központi elemeként.

Számítunk az Önök segítségére abban, hogy méltó módon őrizhessük a magyar szabadságért vívott küzdelem fáklyáját és az azzal járó felelősséget, mely ’56 üzenetének továbbadására kötelez bennünket.

KÖZMEGHALLGATÁS


Szeptember 22-én (csütörtökön) 17.00 órától
a
Polgármesteri Hivatal Dísztermében,

melyre ezúton tisztelettel meginvitáljuk a város lakosságát.

A közmeghallgatás nyilvános, melyen a helyi lakosság és a helyben érdekelt szervezetek képviselői a helyi közügyeket érintő kérdéseket és javaslatokat tehetnek. Az ülésen kizárólag településrészi, illetőleg a település egészét érintő témakörök vethetők fel. Egyedi kérdésekben a Polgármesteri Hivatal és a tisztségviselők a megjelölt fogadási időkben készséggel állnak városlakók rendelkezésére.

Kis népszámlálás kezdődik, a válaszadás kötelező

Tájékoztatom a lakosságot, hogy a Központi Statisztikai Hivatal 2016-ban mikrocenzust, azaz kis népszámlálást végez. Az ezekhez szükséges adatok felvételére 2016. október 1-e és november 8-a között kerül sor. A minta a lakások 10 %-ára terjed ki és 2148 településen mintegy 440 ezer háztartást és közel egymillió embert érint. A mintába került háztartásokban élők számára a válaszadás KÖTELEZŐ.


Ezúton tájékoztatom a város lakosságát, hogy Tiszavasvári bekerült a 2016. évi kis népszámlálás mintájába. A kijelölt címeken élőknek 2016. október 1. és 9. között lehetőségük nyílik arra, hogy a kérdőívet interneten keresztül, önállóan töltsék ki. Amennyiben az önkitöltés lehetőségével nem élnek, akkor 2016. október 10. és november 8. között a számlálóbiztosok keresik fel a háztartásokat, hogy felvegyék az adatokat.

További, részletes információk találhatók a mikrocenzussal kapcsolatban a www.ksh.hu/mikrocenzus2016 weboldalon.

 

Badics Ildikó
jegyző

Mindig együtt ünnepelnek

Négy évtizede midig közösen tartják osztálytalálkozójukat a Váci Mihály Gimnázium 1972-es évfolyamának A és B osztályos egykori diákjai. Így volt ez júliusban is, amikor az érettségi vizsga negyvenedik évfordulóján ismét összejöttek, hogy együtt emlékezzenek a régi szép időkre. A találkozón Szabó Istvánné osztályfőnök igazi tyúkanyó módjára vette szárnyai alá a B osztályosokat, akiknek hajdani osztályfőnöke, Nagy Sándorné Ildikó néni már sajnos nem lehetett velük.

 

Közeleg az adófizetési határidő

1. Felhívjuk az adózók figyelmét, hogy az esedékes 2016. II. félévi

·    építményadó,
·    magánszemélyek kommunális adója (üdülőterület; belterületen az adóhátralékkal rendelkezők)
·    helyi iparűzési adó,
·    gépjárműadó

pótlékmentes befizetési határideje 2016. szeptember 15. napja (csütörtök).

Bővebben: Közeleg az adófizetési határidő

Eltűnt kutyust keresünk

TISZAVASVÁRI! EGYSÉGBEN AZ ERŐ!

FUSSUNK NEKI MÉG EGYSZER!

Olyan nincs, nem létezik, hogy egy ekkora kutyát csak úgy elnyel a föld! Graphy júnus 10-én tűnt el, öreg kutyus már, szőre ápolt, kozmetikázott. Megkérünk mindenkit, ha bárhol látta, a szomszédjában feltűnt egy ilyen kutya, ha valaki látta valamerre csatangolni, hívja a következő számok valamelyikét. Teljes névtelenséget garantálunk azoknak, akik bármilyen információval szolgálnak róla! Ne hagyjuk annyiban! A családnak nagyon hiányzik a kutyus - segítsünk neki hazajutni! Ha mi nem segítünk, összeszedi más - tudjátok, emlékeztek... Ne engedjük, hogy a mi városunkban ez mégegyszer megtörténjen!

06-30/272-93-62 Losonczi Anita vagy 06-70/613-34-71

Csordultig telve szívünk szeretettel

Nosztalgikus hangulatban búcsúztak ma a Kreatív Olvasói Klub tagjai évadzáró csigapergető rendezvényükön. A néphagyomány szerint a csigapergetés során a háziak süteménnyel, borral kínálták a „csigázókat”, sokhelyütt vacsorát is kaptak. A tésztakészítés énekléssel, beszélgetéssel telt, pletykákkal, mesékkel, rémtörténetekkel múlatták az időt.

Vacsorát már nem igen kívántak ma este a klub tagjai, hiszen a finomabbnál finomabb sütik után -amelyeket a tagok maguk készítettek- aligha maradt hely a pocakokban. A bor is elmaradt, de a hangulat ennek ellenére igencsak emelkedett volt Jóízű beszélgetésekkel, szívből fakadó kacagásokkal, hasznos tapasztalatcserékkel telt el az idő. A csigapergetés jól sikerült, a munkafolyamatokat praktikusan felosztottuk egymás között. Volt aki gyúrt, mások nyújtották, csíkozták a nagy melegben gyorsan száradó tésztát. A legnehezebb munkafázist, a csigapödrést lelekesen végezték a többiek a már-már történelmi ereklyékként őrzött pergető táblácskákon.

A klub tagjai a csigapergetés közben már a következő évad programsorozatát tervezték. A Városi Könyvtár munkatársainak kezdeményezésére létrejött Kreatív Olvasói Klub beváltotta a hozzá fűzött reményeket, egy rendkívül lelkes, összetartó, szeretetteljes kis csapat kovácsolódott össze néhány röpke hónap leforgása alatt. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy két legutóbbi összejövetelük során horgolt és kötött négyzetekből gyermektakarókat készítettek a Tűzoltó utcai Gyermekklinika kisbetegei számára. Kezük nyomán húsz meseszép puha takaró indulhat útnak a héten Budapestre, hogy a gyermekeknek meleget és reménységet adjon, hiszen szívük minden szeretetét beledolgozták ajándékaikba a klubtagok.
Margarete Seemann szerint "Ha veszel, megtelik a kezed. Ha adsz, megtelik a szíved." Bizton állíthatom: a tiszavasvári kreatív olvasók szíve csordultig telve van szeretettel. Csatlakozzanak hozzánk ősszel, ha jó programokra és még jobb társaságra vágynak, várjük szerettel az új tagokat a következő évadban.

Trianon gyalázata figyelmeztet

Fájdalmas hangon szólt a Szózat a Trianoni békeszerződés nemzetünket szétszaggató gyásznapjának városi megemlékezésén. Sipos Ibolya alpolgármester asszony elcsukló hangon idézte fel Illyés Gyula szavait: „Magyar az, akinek fáj Trianon!”. Való igaz, ebben az egyetlen mondatban ott van minden, amiről ez az igazságtalan paktum szól. Szétszakítottság, széthúzás, ellenségeskedés és a nyomában megbúvó szívfájdalom. Ott van benne mindaz, ami figyelmeztetni akar bennünket arra, hogy nem feledhetjük múltunkat, a gyökereinket, a véreinket és azokat, akiket elszakítottak tőlünk. Nem feledkezhetünk meg egyetlen pillanatra sem arról, hogy ha nem vigyázunk, országunk határain belül is bekövetkezhet egy hasonló tragédia. Mindannyiunk közös felelőssége, hogy az emberiség legigazságtalanabb békeszerződését soha ne feledjük el! Generációról generációra át kell örökítenünk Trianon igazságtalanságát, mert gyermekeink, unokáink szívében ott kell, hogy éljen az összetartozás iránti igény. Ehhez azonban olyan anyák, apák, pedagógusok, olyan felnőttek kellenek, akik megtanítják a gyermekeknek az emlékezés fontosságát, a lélekben pislákoló láng generációkon átívelő őrzésének szükségességét. Máskülönben hiábavaló volt minden áldozat…

Akadályok legyőzve

Remek hangulatú programon vehettek részt tegnap este azok a játékos kedvű fiatal és kevésbé fiatal érdeklődők, akik kilátogattak a Csónakázó tóhoz az éjszakai akadályversenyre. A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum második alkalommal rendezte meg a versengést, melynek legfőbb célja az, hogy bebizonyítsák, drogok nélkül is érezheti magát az ember jól, nincs szükség a tudatmódosító szerekre ahhoz, hogy barátokra, társaságra, vidámságra leljenek a fiatalok. A szervezők munkáját dicséri, hogy változatos, színes, érdekes, és rendkívül szórakoztató akadályokat kellett legyűrnie a 13 csapatnak. A legnépszerűbb feladatnak az öltöztetős, ruhacserés számok, illetve az éjjellátó szemüveggel történő akadályok teljesítése bizonyult. Lelkesen, nevetve, egymást segítve, igazi csapatként dolgoztak a résztvevők, akiket a verseny végén lilahagymás zsíroskenyérrel és meleg teával vendégeltek meg a szervezők, a győztes csapatok pedig tortajutalomban részesültek. Bár az eső lába mindvégig ott lógott a levegőben, az égiek mégis vigyáztak arra, hogy a remek programot ne kelljen félbeszakítani egy égi áldás miatt. Nácsáné dr. Kalán Eszter Hajnalka, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke azzal búcsúzott a rendezvény végén, hogy jövőre visszavárnak mindenkit egy újabb játékos csatározásra.

7. oldal / 29

allatorvos

oktato

ugyved

jarobeteg

gyogyszertar

Archív cikkek

Lencsevég

polgaror

Ki olvas minket?

Oldalainkat 28 vendég és 0 tag böngészi

Oldal tetejére