varoselet

Rovatunkban Tiszavasvári életének mozzanatait osztjuk meg Olvasóinkkal.

Lángra kapott az illegális szemét

Vasárnap délelőtt az egykori gépállomás területén lángra kapott az illegális szemét. A tűz továbbterjedését a tiszavasvári és a hajdúnánási tűzoltók együttes erővel fékezték meg, a munkában egy helyi vállalkozó, Hüse Mihály is segítségükre volt, aki munkagépével forgatta át a tűz maradványait, hogy egy aprócska szikra se maradhasson életben. Személyi sérülés nem történt, az oltási munkálatok jelenleg is folynak, a környéken erős füstszag érezhető, de pánikra semmi ok, sem emberi életek, sem anyagi javak nincsenek veszélyben.

 

Boldog Anyák Napját!

Országos jó példa lehet Tiszavasvári

A múlt hónapban részletesen beszámoltunk azokról az eredményekről, amelyeket az Érpataki Modell alapjaira épülő Rend és Tisztesség programban rövid idő alatt sikerült elérnie önkormányzatunknak. A márciusi tapasztalatokról dr. Fülöp Erik polgármesterrel beszélgettünk.

-    Polgármester úr rendkívül optimistán kezdett hozzá februárban a rendteremtéshez. Ez a lendület még mindig tart?

-    Igen, úgy érzem, minden okom megvan arra, hogy bizakodó legyek a jövőt illetően. Az áramlopások száma folyamatosan csökken, gyakorlatilag elvétve találkozunk már csak ilyesmivel, a fogyasztásmérő órákat egymás után köttetik be azok a családok, akik eddig illegálisan jutottak csak áramhoz.  Az egyik legnagyobb eredménynek a szemét eltűnését tartom. Fontos megjegyeznem, hogy a Széles és Keskeny utcák által határolt területen lakók továbbra is tartják a rendet a környezetükben.

-    Bűdön és Józsefházán is hasonló problémákkal találkozhatunk. Ezekre a városrészekre nem terjed ki a rendteremtés?

-    Már mindkét településrészen jártunk, felmértük a helyzetet és több esetben intézkedés is történt. Természetesen az ott élőkre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint bárki másra, aki Tiszavasvári közigazgatási területén lakik.

-    Ezek az intézkedések kizárólag a roma családokat érintik?

-    Nem, egyáltalán nem romaellenes lépésről van szó. Bárki, aki áramot, fát lop, illegálisan szemetet lerak, hasonló helyzetben találhatja magát, mint azok, akik ellen már megtettük a feljelentéseket.

-    Milyen további lépésekre számíthatnak a városlakók a Cselekvési Terv kapcsán?

-    A falopás tűrhetetlen méreteket öltött, ráadásul óriási károkat is okoznak a városnak és a kemény munkát végző helyi gazdálkodóknak a fatolvajok. Ez ellen mindenképpen tennünk kell.

-    Nagyon sok probléma adódik a fizetési időszakokban. A postákon, üzletekben nagy a tumultus és nem a társadalmi elvárásoknak megfelelően viselkednek az éppen fizetéseiket költő lakosok. Ez ellen tud valamit tenni a városvezetés?

-    A Becsület Légiója Egyesület civil tagjai rendszeresen segítik munkánkat. Velük közösen igyekszünk megoldani minden ilyen jellegű gondot. Rövid távú célkitűzésünk, hogy a kifizetésekkor tapasztalható visszásságok minél hamarabb megszűnjenek.

-    Mi a helyzet az uzsora bűncselekmények elkövetőivel? Van félnivalójuk?

-    Természetesen! A rendteremtés lényege az, hogy a többség számára pozitív változásokat hozzon és ebbe az is beletartozik, hogy a nehéz körülmények között élők érdekeit védelmezzük, előbbre jutásukat segítsük. Ha sikerül az uzsorásokat a jog biztosította eszközökkel kiiktatnunk, nagyon sok család élete könnyebbé válhat. Gondoljunk csak bele, hogy a 200 százalékos kamattal dolgozó hitelezők milyen óriási terheket rónak azokra, akik végső kétségbeesésükben fordulnak hozzájuk. Ez ellen tennünk kell!

-    A híradásokból tudjuk, hogy a rendteremtésben részt vevő civileket és személy szerint Önt is több esetben érte agresszív fenyegetés. Tettek büntetőfeljelentést ezekben az esetekben?

-    Márciusban több tucat feljelentést tettünk zaklatás, becsületsértés, garázdaság miatt olyan lakosok ellen, akik szóban és tettlegesen is fenyegetően léptek fel velünk szemben és akadályozni próbálták a törvények betartatását. Életveszélyes fenyegetések hangzottak el, fizikai erőszak kísérletére is sor került a részükről a Majorban és Bűdön. A rendőrség az eljárásokat megindította, többen visszaesőként hamarosan megkezdik börtönbüntetésüket. A fentieken túl Orosz Mihály Zoltán, a Becsület Légiója képviselője rémhírterjesztés miatt feljelentést tett a megyei nemzetiségi roma önkormányzat alelnöke, Galyas József ellen, aki valótlanul azt állította, hogy minden házat „ledózerolunk” a telepen, a gyermekeket pedig elviszik a családokból. Ezekkel a hamis információkkal igyekezett pánikot kelteni és a lakosság uszításával azt szerette volna elérni, hogy a városvezetés ellen forduljanak.

-    Rengeteg támadással kellett az elmúlt hónapokban szembenéznie. Hogyan viseli ezt a helyzetet és mi ad erőt ahhoz, hogy ne hátráljon meg?

-    A támadásokat többnyire olyan emberektől kapom, akik saját megélhetéseiket féltik, mert jelenleg hasznot húznak abból, hogy mások nincstelenségben, mélyszegénységben élnek. A cigányság jogait „védők” között alig akad olyan, aki valóban a többiek érdekeit tartja szem előtt. A Becsület Légiója tagjai által nyújtott szakmai tapasztalatátadás nagymértékben segít áthidalni ezeket a nehéz napokat, heteket. A városlakók többsége támogatja a munkánkat, és nap, mint nap megerősítéseket kapok az itt élő emberektől. Ez nagyon jól esik és erőt ad a további munkához.  

-    Az országos médiában került napvilágra az a hír, mely szerint a városunkban elsőként alkalmazott, Érpataki Modell alapjaira épülő Rend és tisztesség programot más városokban is szeretné bevezetni a Jobbik.

-    A Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnöke, Volner János jelentette be közös sajtótájékoztatónkon, hogy minden jobbikos vezetésű településen -kormányzásra kerülésük esetén pedig az egész országban- alkalmazni kívánják a nálunk bevezetett programot. Nem mindegy tehát, hogy milyen eredménnyel dolgozunk itt, Tiszavasváriban!

Élelmiszer adományt kaptak a gyerekek

A Minden gyerek lakjon jól segélyakció keretében 201 tiszavasvári kisgyermek kapott csomagot a héten. A nehéz körülmények között élő családoknak a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Lakatos József Gusztáv és egyik képviselője, Lakatos Mihály adta át az adományokat. Az ömlesztett áruk egységcsomagokba történő szortírozását a nemzetiségi iroda munkatársa, Kovácsné Váradi Melinda irányításával végezték az önkéntesek. Minden csomag tartalmazott 6 liter tartós tejet, 1 kg búzadarát, 1 kg rizst és 2 csomag műzlit. A járásközpontban tiszadobi, tiszalöki és szorgalmatosi gyerekek is kaptak élelmiszert, ezeken a településeken összesen 101 fő vehetett át adományt.

Kellenek a jó gének is a hosszú élethez

Kilencvenedik születésnapja alkalmából köszöntötte ma délután Kádár Istvánné Ica nénit Badics Ildikó jegyző asszony és Szabóné Aranyi Tünde anyakönyvvezető. Az ünnepelt egyetlen fia, dr. Kádár István háziorvos otthonában fogadta köszöntőit. A 20 éve városunkban élő Ica néni egészsége már sajnos nem a régi, de gyermeke közelsége és szerető gondoskodása megkönnyíti számára a mindennapokat. A hosszú életnek sok összetevője van, de leginkább a géneken múlik, ki mennyi ideig maradhat a létezésnek ebben a formájában - tudtuk meg Kádár doktor úrtól. Édesanyja családjában jellemző volt az elődök magas kora, így remélhetőleg ő is sokáig köztünk marad. Ica néninek ezúton is kívánunk kellemes, békességes napokat az elkövetkezendő időkben.

A kuka bosszúja - bekebelezte fosztogatóját a kukásedény

Szerelmetes módon ejtette rabul fosztogatóját az a ruhagyűjtő konténer, amelybe M. Tibor, tiszavasvári fiatalember szorult tegnap kora délután A büdi településrészen található zöld színű kukásedényből mindössze két szürke bokazoknit viselő láb meredt az ég felé. A lábak gazdája erőnléti edzésnek is kemény testtartásban, fejjel lefelé lógva szorult be a monstrum üres gyomrába. "Jájjj Istenem, meghálok, meghálok, segíccség" segélykiálltásait hallva felesége fejfesztve rohant a közeli kisboltba segítségért. Azt ugyan nem árultak az üzletben, de a boltos azonnal hívta a rendőröket, mentősöket, tűzoltókat egy szokatlan mentési akcióra. Némi nemű küzdelem után sikerült a guberálót kimenteni a bosszúéhes kuka szájából. 

 

 

Táncoló talpacskák találkozója

Immáron 19. alkalommal került megrendezésre az óvodás gyermekek néptánctalálkozója ma délelőtt, melynek a Találkozások Háza adott otthont a hagyományoknak megfelelően. A színháztermet másfél órára betöltötte a táncos lábacskák ütemes dobbanása, az izgatott suttogások, a vidám kacajok édes dallama, a taps és a muzsikaszó.

A találkozóról készült fotóalbum megtekinthető az alábbi linken:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1102640743127373.1073741836.1096087453782702&type=3

Jó(t)akarók

Szorgos kezek horgolták és kötötték azokat a puha, színes fonalakból készült négyzeteket, amelyek hamarosan takarókká alakulnak át, hogy beteg gyermekeket melegítsenek. A Kreatív Olvasók Klubjának tagjai ma azon fáradoztak, hogy minél több alapanyagot állítsanak elő, így csatlakozva a budapesti Tűzoltó utcai Gyermekklinika kis betegeinek készülő ajándékozási akcióhoz. Reznek Béláné Éva talált rá a facebookon terjedő felhívásra, amelyet egy kalocsai lány, Vén Adrienn kezdeményezett a közösségi oldalon. A jótékonysági felhívás lényege az, hogy 10x10 cm-es négyzeteket kell horgolni vagy kötni, és ezeket eljuttatni a szervezőkhöz, akik majd azokat egymáshoz varrva takarókat varázsolnak belőlük. Kreatív olvasóink azonnal igent mondtak klubtársuk javaslatára és ma hosszasan szorgoskodtak a Városi Könyvtárban, amelynek eredményeként 31 négyzet elkészült. Az akcióhoz bárki csatlakozhat, aki szeretne egy kis melegséget adományozni azoknak a kis betegeknek, akiknek mindenkinél nagyobb szükségük van a szeretet puhaságára. Május 9-én 16 órától ismét folytatják a munkát az ügyes kezű olvasók, bátran csatlakozzanak hozzájuk, de a horgolótűket ne felejtsék otthon!

Döntött a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum: ismét lesz éjszakai akadályverseny

Bővebben: Döntött a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum: ismét lesz éjszakai akadályverseny

Centrifugára lenne szüksége egy beteg néninek

Bővebben: Centrifugára lenne szüksége egy beteg néninek

8. oldal / 29

allatorvos

oktato

ugyved

jarobeteg

gyogyszertar

Archív cikkek

Lencsevég

polgaror

Ki olvas minket?

Oldalainkat 27 vendég és 0 tag böngészi

Oldal tetejére