varoselet

Rovatunkban Tiszavasvári életének mozzanatait osztjuk meg Olvasóinkkal.

Továbbra is a fejlődés útján Tiszavasvári

Sajatóközlemény

Tiszavasvári polgármestereként újabb sikerről számolhatok be, mely szerint tovább szépülhet városunk. Az Egység utcai Lurkó Kuckó Óvoda energetikai felújítására 29.277.412 forint támogatást nyertünk az "Önkormányzati fejlesztések 2015" elnevezésű pályázat keretében. A fejlesztés összköltsége 30.818.328.- Ft, melyhez önkormányzatunk 1.540.916 Ft önerővel járul hozzá.
Az eredetileg lakóházból átalakított óvoda, több mint 40 éves épület. Három csoportszoba található benne: 2 db 25 és 1 db 20 férőhelyes, így ez az óvoda összesen 70 férőhelyes, melybe jelenleg 66 gyermek jár.

A pályázati összegből műanyag nyílászárók kerülnek beépítésre, megtörténik a lapos tető, valamint a külső homlokzati falak hő- és hangszigetelése, kicserélik az ereszcsatornákat és új gázkazánt is kap az óvoda. Ezen kívül az intézmény napelemes rendszerrel gazdagodik, napkollektorok segítik majd a költségmegtakarítást a jövőben. Az akadálymentes mosdó kialakítása mellett az épület oldalán külső rámpát építenek egészen a bejáratig, hogy szükség esetén a mozgáskorlátozott gyermekek könnyebben tudjanak közlekedni. Előzetes számítások szerint mintegy 700 ezer forintos fűtési- és áram-felhasználási költségmegtakarításra számíthatunk évente a felújításnak köszönhetően.

Az elnyert támogatás felhasználásának végső határideje: 2016. december 31.

Szeretetakció

Tavaly első alkalommal hirdette meg városunk Önkormányzata az Egy doboznyi szeretet elnevezésű akcióját, amelynek keretében arra kérték Tiszavasvári jószándékú, segítőkész lakosait, hogy amennyiben tehetik, lepjenek meg egy-egy gyermeket egy doboznyi karácsonyi ajándékkal.

Az akkori kezdeményezés nem várt sikerrel zárult. Rengeteg játék, édesség, ruhanemű, könyv (és még hosszasan sorolhatnánk a listát) talált gazdára. Több mint száz gyermeknek sikerült feledhetetlen élményt szerezni Szenteste előtt két nappal.

A kezdeményezés sikerét látva a város vezetői  úgy döntöttek, hagyományt kívánnak teremteni és idén ismételten meghirdeti akcióját az Önkormányzat.

Kérjük, aki teheti, csatlakozzon a felhíváshoz, hiszen nagy szükség van az összefogásra, segítségnyújtásra, szeretetteljes megnyilvánulásokra.

Érkeznek a szelektív kukák

Október 19-én délutántól (péntek kivételével) folyamatosan átvehetők az új 240 literes szelektív gyűjtőedények.

A részletekről az alábbi linken olvashatnak bővebben.

http://www.tiszavasvari.hu/files/2015/hirek/kepek/szelektiv201510.pdf

Már kilenc éve...

"Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek,
Hiába szállnak árnyak, álmok, évek." (Juhász Gyula)

Emléktengerben lubickoltunk

Születésnapost mentünk köszönteni az ősz első hónapjában Kiss Györgyné Hunyadvári Máriához, aki 1925. szeptember 7-én született Tiszalökön, de az anyakönyvvezető véletlenül szeptember 6-ra jegyezte be világra jöttét. Marika néni korát meghazudtoló fürgeséggel, irigylésre méltó szellemi frissességgel és nagy-nagy szeretettel fogadott bennünket. Pillanatok alatt terülj-terülj asztalkát varázsolt lányával a konyhában és a jóízű falatozás mellé mesés történetekkel szolgált. Csak ámultunk és bámultunk a sok-sok régi sztori hallatán, miközben az ünnepelt csillogó szemmel utazott az idő szárnyán. Hihetetlen, mennyi emlék, mennyi történés gyűlik össze egy emberöltő alatt. Regényt érdemelne ez az emléktenger.  

Marika néni már gyermekkorában megismerkedett a veszteséggel, mert a 10 gyermekes családból mindössze hatan érték el a felnőttkort és ma már csak egy öccse és 1 húga él. Dolgos, munkával teli élete nem volt éppen könnyű, de erős akarata átsegítette minden nehézségen. Szép családot nevelt fel férjével, Kiss Györggyel, akivel 1950-ben kötött szövetséget egy életre. Három gyermekük született: Marika, György és József. Negyvenhárom együtt töltött év után özvegyült meg Marika néni, s hogy ne legyen egyedül, legkisebb fiához költözött. Hat év után úgy döntött, lányával él tovább, aki időközben szintén megözvegyült, így most már anya és lánya együtt tartja rendben a virágoskertet és a házat. Békességben, szeretetben éldegélnek együtt a Kiss utcában, ahol szerető szomszédok veszik őket körül. Marika néni még ma is szemüveg nélkül olvas, s mivel nem bírja a tétlenséget, ezért sokat kertészkedik, sütöget és a háztartási munkából is kiveszi a részét. Szép és hosszú életet tudhat maga mögött, melynek folytatásához jó egészséget és békességes, szép napokat kívánunk!

Nyugdíjas pedagógusok találkozója

„Példaképül szolgálni az előző nemzedéknek,
 Olyan embernek lenni, kire felnéznek,
 Utat, célt, jövőt mutatni a gyerekeknek,
 Komoly feladat ez az idős embereknek.”Szeptember 26-án a Tiszavasvári Általános Iskola Ifjúság úti épületében találkoztak a „Kabay-ban” évtizedekig tanító, immár nyugdíjas pedagógusaink.

Az esemény a gyerekek műsorával kezdődött, amelyben felidézték a tanári pálya szépségeit és nehézségeit. A tanulók beszéltek arról, hogy minden évnek meg volt a maga saját csodája, de nem volt könnyű az, amikor munkába állt egy fiatalon végzett tanító vagy tanár.  Tanítóink, tanáraink mégis évről évre megújították önmagukat, s akár csak egyetlen tanítványukért is képesek voltak mindent elölről kezdeni határtalan türelemmel. Tudták mikor kell dicsérni, mikor kell korholni, mikor buzdítani, s mikor nem szólni egy szót sem, csak átölelni karral, simogató tekintettel, aggódó szeretettel.

Takács Mihály címzetes igazgató szerint érdemes volt megszervezni a találkozót, hiszen a beszélgetésekből visszaköszönt a gyermekszeretet, a pedagógusi elhivatottság és a barátság. Ez pedig példát mutat, erőt ad a fiatalabb pedagógusok számára. A rég nem látott kollégák ma is tisztelik egymást, becsülik pedagógustársaik múltbeli erőfeszítéseit. A találkozón résztvevők beszélgettek arról, hogy a barátok, volt tanítványok, rokonok, gyerekek, unokák szeretete, rajongása, tölti ki a hétköznapjaikat, nem egy esetben újabb feladatokat állítva maguk eléjük.

A Tiszavasvári Általános Iskola vezetősége és aktív pedagógusai nevében kívánjuk nyugdíjas kollégáinknak, hogy mindig jó szívvel gondoljanak vissza iskolánkra, az itt aktívan eltöltött dolgos hétköznapokra. Szívből kívánjuk azt is, hogy családtagjaik szeretete aranyozza be mindennapjaikat és ünnepeiket, ajándékozzák meg Önöket vidámsággal, békességgel, figyelmükkel, szeretetükkel.


Tiszavasvári Általános Iskola vezetősége

Kérjük a lakosság segítségét!

Eltűnt kutyust keres egy tiszavasvári család. A képen látható fekete kutyát néhány napja hiába várják haza! Mia társával együtt tünt el a családi ház udvaráról rejtélyes módon. A Kevin névre hallgató kutyát azonban szerencsére megtalálták időközben. Kérjük, ha valaki látja Miát, hívja a 06-20-511-40-04-es vagy a 06-20-35-45-876-os telefonszámokat.

Olvasói levél

Szemét egy ügycímmel jelent meg cikk, a szeptemberi lapban, Munkácsi Mihály alpolgármester úr tollából. Egyet is értek a felvetésével. A szelektív gyűjtőedények környéki renddel baj van. De! Csak a szolgáltatást igénybevevők a hibásak? Baj van itt, a hulladékot szállító céggel is. A szállítási anomáliák nagymértékben okozói a helyzetnek. Vegyük példának a Kabay lakótelepet. Több mint két hónapja nem szállították el a szelektív gyűjtők üveges rekeszét. (sokáig ott állt a gyűjtött papír is) Úgy hírlik, nincs ilyen autójuk. Akkor miért vállalták, hogy ők fogják szállítani a hulladékot? Az egyszerű ember azt hinné, (ha már tényleg nincs autójuk, bérelni meg drága), hogy a tisztesség miatt (mégiscsak vállalták szerződésben) felhányják az üvegeket egy autóra (aminek platója van) és viszik. Nosztalgiázok itt. Elvégzik, amit vállaltak. Nem csak a pénz felmarkolás a cél. Más baj is van velük. A szemétszállítás rezsije csökkent. Ezért a konténer bérleti díját emelték. Említsem meg azt is, hogy keresztülvitték, hogy az 5 m3–es fém konténerek helyett, 240 literes műanyag konténert béreljünk. Olyan bérleti díjat kértek, hogy az olcsóbb műanyag konténert válasszák a lakók. (ebből persze három kell) Szóval nem csak a szállított anyag szemét, de olykor a cég viselkedése is. Erőfölénnyel való visszaélés, a korrekt meghatározás. Sajnálhatjuk, hogy nem ez a szó mondható rájuk.

Papp Gyula

Kabay lakótelepi lakos

Baráti főzőcske

Kapcsolatteremtő családi napok megszervezésére került sor településünkön szeptember 25-27. között, melyre a Tiszavasvári Nagycsaládosok Egyesülete meghívta azokat a Kárpát- medencéből érkező családokat, akikkel jó kapcsolatot alakított ki a KCSSZ és Családlánc mozgalom programjai során.

Településünk jellegzetes ételeit mutattuk be barátainknak: zúzoslé, lepcsánk, öhön… A hozzánk érkező vendégek is elhozták saját receptjeiket, vidékük kedvelt ételeit. Ételkóstolót rendeztünk esténként, lehetőség nyílt receptcserére is.

Egyesületünk tagja által készített tejtermékeket: gomolyát, juhtúrót, sajttekercset kóstolhattak a vendégek. Szombaton részt vettünk a helyi Zúzoslé főző versenyen is, amelyre egyesületünk benevezett. Hatalmas kondérban készítettük a tiszavasvári specialitást. Este a Civil Házban folytatódott a sütés-főzés, kóstoló, könyvbemutató. A szakmai és kulturális programokon túl a környék nevezetességeit is megmutattuk a vendégeknek: Tiszalöki Vízerőmű, Arborétum, Kis – Tisza Ökocentrum.

Köszönjük a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének anyagi támogatását, melyből a vendégek szállását és a résztvevők étkeztetését, a program lebonyolítását biztosítottuk. Kedves Kárpát- medencei barátaink! Öröm volt veletek ez a 3 nap itt Tiszavasváriban! Bízunk benne, hogy jól éreztétek magatokat nálunk! Szívből köszönjük a segítséget a Tiszavasvári Nagycsaládosok Egyesülete azon önkénteseinek, aki munkájukkal hozzájárultak a program sikeres lebonyolításához!

Tájékoztató a Foglalkoztatási Osztály költözéséről

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a Tiszavasvári Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának (korábbi nevén: Munkaügyi Kirendeltség) helyet adó épület a közeljövőben felújításra kerül, ezért 2015. október közepétől előreláthatólag 2016. február végéig ideiglenes helyszínen fogadjuk ügyfeleinket.

Az ideiglenes helyszín címe: Tiszavasvári Víg utca 1. sz.

(Bűdi városrészben, a korábbi TSZ iroda épülete)

A felújítás után egy modern, XXI. századi igényeknek megfelelő akadálymentesített épület fogja szolgálni az ügyfeleket.

Megértésüket és türelmüket köszönjük!

 

dr. Hosszú József

hivatalvezető

10. oldal / 28

allatorvos

oktato

ugyved

jarobeteg

gyogyszertar

Archív cikkek

Lencsevég

polgaror

Ki olvas minket?

Oldalainkat 49 vendég és 0 tag böngészi

Oldal tetejére