kitekinto

Rovatunkban olyan közérdeklődésre számot tartó híreknek adunk helyet, amelyek túlmutatnak Tiszavasvári határain.

Szakmakínálat a Telekiben

Minőségi szakmunkásképzés indul Tiszalökön

Másfél évvel ezelőtt álmodta meg megyénk legújabb szakképzéssel foglalkozó centrumát Benkő Zoltán, a tiszalöki Hot & Cold Therm Kft. ügyvezetője. A közel 226 millió forintos álom rövid idő alatt valósággá vált. Június 29-én égi áldás kíséretében adták át a Szakképzési Centert, melynek megvalósításához a Nemzetgazdasági Minisztérium mintegy 150 millió forintos támogatást nyújtott.

Cseresnyés Péter, munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár avatóbeszédében kihangsúlyozta: örvendetes tény, hogy megyénkben az alacsony foglalkoztatási szint ellenére az elmúlt időszakban a foglalkoztatás növekedési üteme itt volt a legdinamikusabb az országban, hiszen 2010 és 2016 között 180 ezerről 230 ezerre nőtt a foglalkoztatottak száma. Az ötvenezer fős foglalkoztatás-bővülés fele a versenyszektor munkahelyteremtésére vezethető vissza, ami a hátrányosabb helyzetű térségben kimagasló eredménynek tekinthető.

E tendencia megtartása és további javítása érdekében kiemelten fontos az Észak-alföldi térségben is a szakképzés folyamatos fejlesztése, hiszen a jelenlegi munkaerő-piaci helyzetben szüksége van a magyar gazdaságnak jól képzett szakemberekre. A szakképzés területén mutatkozó hiányt hivatott csökkenteni megyénk legújabb tanműhelye, ahol több hiányszakmában kezdik el a duális képzés keretén belül megvalósuló gyakorlati szakképzéseket szeptembertől. A tanműhely-fejlesztési projekt hozzájárulhat a szakképzési kapacitások bővítéséhez, a tanulószerződés keretében foglalkoztatott tanulók létszámának növeléséhez.

 

Benkő Zoltán cége már a kezdetektől szembesült azzal a ténnyel, hogy az iskolapadból kikerülő fiatal szakmunkások szakmai ismeretei a gyakorlati képzőhelyek hiánya miatt nem érik el a kívánt szintet, ezért önálló munkavégzésre nem oszthatók be. Ez a felismerés vezetett ahhoz, hogy a kft. tiszalöki telephelyén létrehozzanak egy gyakorlati tanműhelyt.

Az ügyvezető reményei szerint a Hot & Cold Therm Kft. a beruházással hozzájárulhat a magyar szakképzési rendszer színvonalának emeléséhez, a valós és magas technikai szintet képviselő képzési körülmények megteremtésével a képzésben résztvevő tanulók foglalkoztathatóságának növeléséhez. A Szakképzési Centerből kikerülő diákok a megfelelő szaktudás birtokában hozzájárulnak ahhoz, hogy az egész régióban biztosított legyen az építőipari szakemberek minőségi utánpótlása.

 

A magyar vállalkozókat az optimizmus és a növekedési kedv jellemzi

Képtalálat a következőre: „OTP business”

A hazai vállalkozások több mint kétharmadának jó irányba mennek a dolgai, sőt szeretnének tovább növekedni – derül ki az OTP Business legutóbbi, 1270 pénzügyi döntéshozó megkérdezésén alapuló reprezentatív kutatásából*. A stagnálás a magyar cégek csupán negyedére jellemző, és mindössze 7 százalék látja úgy, hogy akár csődbe is mehet.

2017. április 6. Jóval pozitívabban gondolkoznak jelenlegi helyzetükről és jövőbeli kilátásaikról a hazai vállalkozások, mint azt sokan hinnék; ez derül ki az OTP Business legújabb felméréséből. Az 1270 pénzügyi döntéshozó megkérdezésével zajlott, a teljes magyar vállalati szférára reprezentatív kutatás szerint a hazai cégek 68 százaléka fejlődik, azaz úgy érzi, hogy jó irányba mennek a dolgai, sőt többségük további növekedést is tervez. A pénzügyi válság utáni évek tendenciáihoz viszonyítva egyre pozitívabb a vállalkozások hitelezés iránt tanúsított hajlandósága is. A cégek többsége azt sem zárja ki, hogy banki kölcsönt vegyen igénybe.

A pozitív attitűd ugyanúgy jellemző az akár egy fős mikrovállalkozásokra, mint a 250 alkalmazottnál is többet foglalkoztató nagyvállalatokra. A kérdőívben a pénzügyi döntéshozók - az iskolai osztályzathoz hasonlóan - egy 1-től 5-ig terjedő skálán adhatták meg, hogyan ítélik meg vállalatuk jövőképét, azaz mennyire igaz a cégükre az, hogy jó irányba haladnak a dolgok; a vállalkozások egyaránt átlagosan jó (4,0), vagy jó feletti (4,2) értékeket adtak meg.
Jóval kevesebb cég, mindössze negyedük jellemezte magát stagnáló vállalkozásként, azaz ennyien gondolják úgy, hogy bevételük és alkalmazotti létszámuk tekintetében jelenleg nem a növekedés, inkább a megtartás a célkitűzésük. Még ennél is sokkal kisebb csoport, a pénzügyi döntéshozók mindössze 7 százaléka van azon a véleményen, hogy rosszul megy a cégnek, akár csődbe is mehet a vállalkozás.

O„Sokakat meglephet a vállalkozások pozitív helyzetértékelése, mi azonban mindennapi munkánk során is ezt tapasztaljuk” – fűzte hozzá az eredményekhez Csonka Tibor, az OTP Business ügyvezető igazgatója. „Ezért is indult tavaly növekedésnek a vállalati hitelezés, és arra számítunk, hogy ez a trend tartós lesz. Az OTP Business pedig továbbra is elsősorban a dinamikusan fejlődő cégeknek nyújtott finanszírozási megoldásokkal, illetve adminisztratív terheik csökkentésével szeretne hozzájárulni a magyar vállalati szektor fejlődéséhez.”


* Az OTP Business megbízására a MillwardBrown által készített országos felmérés, 1270 pénzügyi döntéshozó megkérdezésével (CATI, telefonos interjúk formájában) történt, amely reprezentálja a magyar mikro-. kis-, közép- és nagyvállalatokat.  Adatfelvétel: 2016. augusztus-szeptember.

Így érhető el a 6 milliós sertésállomány!

2,9 millió sertést tartunk, egyre nehezebbnek tűnik elérni 2019-re kitűzött

6 milliós célszámot.


A hazai sertésállományban az elmúlt évekre visszatekintve folyamatos csökkenés figyelhető meg. Az ágazat fellendítését célzó 2012-es stratégia 2019-re 6 milliós egyedszám elérését tűzte ki, de a KSH legfrissebb adatai alapján jelenleg csak 2,9 millió sertés van Magyarországon. Ahhoz, hogy ez a kedvezőtlen tendencia megforduljon, a telepek hatékonyságát növelő támogatásokra, az agrárképzés fejlesztésére, valamint testre szabott finanszírozási megoldásokra van szükség – olvasható az otpagrar.hu oldalon megjelent tanulmányban.

Bővebben: Így érhető el a 6 milliós sertésállomány!

Elhunyt Kozma Péter, a megyei Kormányhivatal egykori vezetője

Múlt hét végén egymásnak ellentmondó sajtóhíresztelések láttak napvilágot arról, hogy váratlanul elhunyt  Kozma Péter, volt kormánymegbízott, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal januárban felmentett vezetője.
A hír sajnos igaznak bizonyult, március 4-én, saját otthonában, váratlanul érte a halál az 58 éves egykori Fideszes politikust.

A kisvárdai származású, jogász végzettségű Kozma Péter 1998-tól két cikluson keresztül országgyűlési képivselő volt, 2006-tól négy éven át a Megyei Közgyűlés alelnökeként dolgozott, majd ezt követően újabb négy esztendőre szerzett mandátumot az Országgyűlésben. Megyei kormánymegbízotti tisztségét 2014-től végezte idén január 15-ig, amikor Orbán Viktor miniszterelnök Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter javaslatára felmentette Őt hivatalából.

Nyugodjon békében...

 (Fotoalap:kelet.hu)

Mi ketten, a Tarkabarkák

Életmű kiállítás Debrecenben

Mindig nagy büszkeséggel szólunk azokról az emberekről, akik városunkból indulva valami igazán maradandót alkottak. Urbánné Lantos Éva, –aki nem más, mint vitéz Lantos István leánya- tiszavasvári gyökerekkel vágott neki a nagy útnak és férjével, Urbán Istvánnal egy olyan csodás mesevilágot varázsoltak maguk köré, amelyben felnőttek és gyermekek egyaránt szívesen időztek az elmúlt évtizedekben. Életművüket most egy kiállítás keretében tekintheti meg a nagyérdemű közönség Debrecenben, a híres Vojtina Bábszínházban.

Bővebben: Mi ketten, a Tarkabarkák

Kéményseprők kerestetnek

A katasztrófavédelem Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyei munkára keres kéményseprő szakembereket és -mestereket. Jelentkezni április 15-ig lehet, a munka július 1-én kezdődik.

Bővebben: Kéményseprők kerestetnek

Az Anya, meg a szülő

Ez a két fogalom alapjában véve ugyanazt jelenti, de azért mégsem ugyanaz. Olyan különbség van köztük, mint - hogy is magyarázzam - mint amikor az ember azt mondja, hogy állam, meg azt, hogy haza. A hazáért élek és halok, az államnak meg adót fizetek. És annak ellenére lényegesen könnyebb, mint meghalni, mégis több emberről hallottam, aki lelkes örömmel halt volna meg a hazáért, de soha senkiről nem hallottam, aki szívesen fizetett volna adót.

Hát így vagyunk valahogy az anyával, meg a szülővel is. A szülő hivatalos kifejezés, az anya magánjellegű. A szülő minden, ami értelmet jelent, erőt és kötelességet, az anya pedig minden, ami érzelem, áldozat és a leggyönyörűbb gyöngédség a világon.
Az anya, meg a szülő egy ember. De ennek az egy embernek egészen más tulajdonságai nyilvánulnak meg az anyában, mint a szülőben.

Aki a harmadik szobából csukott ajtón át is meghallja, hogy hathetes kislánya sír, az, az anya. Aki szeretne berohanni hozzá és egy kis jó, langyos tejecskével elcsitítani azt a kis ártatlant, még az is az anya. Aki be is rohan hozzá, megnézi, kibontja, tisztába teszi, de soron kívül egyetlen korty anyatejet sem juttat neki, hanem szigorúan alkalmazkodik az orvosilag előírt étrendhez, az már a szülő. Akinek majd a szíve szakad ki, amikor a gyermeknek fogzási fájdalmai vannak, az, az anya, de aki csukamájolajat ad neki, hogy minél előbb nőjön ki a foga, az már a szülő. Általában aki képes arra, hogy saját önszülött gyermekének beadja a csukamájolajat, azt a csúszós, szörnyű, kibírhatatlan ízű kotyvalékot, az nem is lehet anya. Az csak szülő lehet. De aki közben azt hajtogatja; jaj de jó, de finom, a mama is ezt eszi, és hősies elszántsággal a szívében, de háborgó indulatokkal a gyomrában maga is megkóstolja azt a szörnyű kotyvalékot, az már megint az anya. Aki büszke arra, hogy az ő kisfia már olyan nagy, hogy az első osztályba iratkozik, az a szülő. De aki az iskola megnyitásának napján sírva kíséri a gyereket abba a tiszteletre méltó épületbe, és amikor beengedi a többi gyerek közé, akkor úgy érzi, hogy a fia Dániel, aki most lép be az oroszlánbarlangba, az már megint az anya. Aki nappal megbünteti a gyermeket, mert elszaggatta a nadrágját, az a szülő, de aki azt a kisnadrágot éjjel könnyes mosollyal foltozza meg az, az anya. Aki azt mondja: haszontalan kölyök, már megint nem tanulsz, az a szülő, de aki fűnek-fának keservesen panaszkodik, hogy annak a szegény gyereknek már megint mennyit kell tanulnia, az, az anya. Aki a kamasz fiát tánciskolába viszi, az a szülő. Aki büszkén figyeli, hogy az a haszontalan kölyök milyen ügyesen teszi a szépet annak a copfos kislánynak, az még mindig a szülő. De aki ugyanakkor nagyokat nyel, mert úgy érzi, hogy most kezdik tőle elszakítani lelkétől lelkezett magzatát és szeretné a fia táncpartnerét, azt a kis kacér, szőke démont megpofozni, az már megint az anya.

És mégis az anyából lesz a jó anyós, a szülőből pedig a rossz. Amely anyósi állapot tart mindaddig, míg meg nem születik az első unoka. És akkor valami egész váratlan és csodálatos dolog történik, eltűnik a szülő, eltűnik az anya, mondjuk inkább a kettő összeolvad és nagymama lesz belőle.

De ez a nagymama nem hasonlít sem az anyára, sem a szülőre, annyira nem, hogy hadilábon áll mindkettővel, a szülőt ridegnek, az anyát túlzottnak tartja, és csak egyvalakivel azonosítja magát teljesen és százszázalékosan, a gyerekkel. Mintha soha nem lett volna szülő, mintha soha nem lett volna anya. Mintha így született volna ötvenegynéhány éves korában egyenesen nagymamának.

Már megint óra átállítás jön

Vasárnap térünk át a nyári időszámításra, 29-én éjjel 2 órakor kell 3 órára átállítani az órákat, ezzel egynapi átlagos villamosenergia-fogyasztást lehet spórolni.

Az Európai Unióban egységesen alkalmazott módszer azon alapul, hogy az órák átállításával a szokásos ébrenléti idő jobban egybeesik a természetes világosság idejével, amiből adódóan reggel 7 és este 10 óra között kevesebbet kell használni a világítást.

A MAVIR szakemberei évtizedek óta gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat, a megtakarítás mértéke az óraátállítást megelőző és követő napok fogyasztási görbéi alapján becsülhető. Ezekből az adatokból megállapítható, hogy a módszerrel egynapi átlagos villamosenergia-fogyasztást, közel 40 ezer háztartás éves felhasználását lehet megspórolni. Az 1980 óta működő rendszernek köszönhetően eddig mintegy 4 ezer gigawattóra energiát spórolt az ország, ez közel 5 heti átlagfogyasztásnak felel meg.

 

Látogatási tilalom a megyében is

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) tájékoztatása szerint az országos influenza járvány miatt teljes körű látogatási tilalmat rendeltek el többek között a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház gyógyintézeteiben, így a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban, a nagykállói Sántha Kálmán Pszichiátriai Szakkórházban, a Mátészalkai Kórházban, valamint a Fehérgyarmati Kórház és Gyógyfürdőben.

1. oldal / 6

allatorvos

oktato

ugyved

jarobeteg

gyogyszertar

Archív cikkek

Lencsevég

polgaror

Ki olvas minket?

Oldalainkat 31 vendég és 0 tag böngészi

Oldal tetejére