Vasvári HírmondóKulturCafé

 kulturcafe

Versek, szépirodalmi alkotások, bölcsességek, programok tárháza.

Anconai szerelmesek - zenés vígjáték a Találkozások Házában

Nyáron is várják a táborok a gyerekeket a Találkozások Házában

Fogadó órát tart az országgyűlési képviselő

Nyakig a szövegben

A kortárs magyar irodalom egyik maghatározó alakja, Karafiáth Orsolya látogatott el könyvtárunkba a közelmúltban. Karafiáth Orsolya igen sokoldalú, színes egyéniség: író, költő, publicista, újságíró, énekesnő. A rendhagyó irodalomóra keretében tartott közönségtalálkozón megtudhattuk róla, hogy az ELTE bölcsészkarán könyvtár és észt szakon, majd  magyar–könyvtár tanárszakon tanult. A Ludwig Múzeumban könyvtáros és az irodalmi rendezvények szervezője volt, 2006 nyaráig a Kréta iskolai magazinnál dolgozott szerkesztőként. Újságíróként is tevékenykedett, kritikái, recenziói, tárcái és interjúi rendszeresen olvashatóak a Könyvhét, a litera.hu, a Magyar Könyvgyűjtő és az Elle hasábjain. Mindezek mellett még az Elektrik Bugi Kommandó együttesben is énekelt. Versei jelentek meg folyamatosan az Élet és Irodalom, a Forrás, a Bárka, a Jelenkor hasábjain. Írói munkásságát számos díjjal, kitüntetéssel ismerték el, ezek közül a legmagasabb kitüntetést 2005-ben kapta, a Magyar Köztársasági Arany  Érdemkeresztet. A középiskolásoknak szervezett közönségtalálkozón a tizenéves korosztályt érdeklő és érintő témákra, problémákra irányította rá a figyelmet. A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap Szépirodalom Kollégium támogatta.

Kedvenc történeteiket mesélték el az óvodások


Immár évek óta hagyomány, hogy az Egyesített Óvodai Intézmény által szervezett városi mesemondó versenynek könyvtárunk Gyermek részlege ad otthont, ahol az óvodai „házi versenyek” legjobbjai, összesen 11 gyermek kápráztatta el a zsűrit teljesítményével.

Valamennyi gyermek dicséretet érdemel:
Gazdag Eszter, Girincsi Bella, Fekete Szófia, Kóti Petra, Oláh Jázmin, Ötvös Antónia, Papp Olívia, Rézműves László, Róka Sebestyén, Rostás Krisztina, Szepesi Csongor.

Tiszavasvárit 4 gyermek, a díjazottak képviselik majd a területi versenyen Tiszalökön:

I.    helyezett:      Papp Olívia - Fülemüle Zöld Óvoda,
II.    helyezett:     Gazdag Eszter - Fülemüle Zöld Óvoda,
                             Girincsi Bella - Lurkó – Kuckó Óvoda,
III.    helyezett:     Szepesi Csongor - Fülemüle Zöld Óvoda.

A mesemondó verseny résztvevőit a Hétszínvirág Bábcsoport egy tüneményes mesével ajándékozta meg. A délelőtt mottója akár a Kádár Annamáriától származó idézet is lehetne: „A mese olyan lelki táplálék, amely életre szóló nyomokat hagy a gyermekben. A mesélés sajátos, bensőséges hangulata adja meg az érzelmi biztonságot, a nyugodt, csendes és szeretetteljes légkört, amelyben meg lehet pihenni, el lehet lazulni.”

Köszönjük minden mesemondó gyermeknek a gyönyörű meséket.

Május végéig tart a Gyermekkönyvhónap programsorozata

Remek hétvégi táncos program - A Sportcsarnokban versenyeznek az Országos Minősítő Verseny táncosai

2 nap, 85 város, 10 féle táncstílus és 3500 versenyző!


Ismét több száz táncos érkezik és mérik össze tudásukat, április 8 és április 9-én Tiszavasváriban, de ezúttal új helyszínen!
A táncos lábú versenyzők, akrobatikus show tánc, hip-hop, balett, majorette, néptánc és latin tánc stílusban mutatják meg tehetségüket, 3 tudásszinten, „A”, „B” és „C” kategóriában, 4-50 éves korig bezárólag.


8.00 – 12.00: manó és gyerek korcsoportok lépnek színpadra
12.00 – 15.00: gyerek és junior korcsoport
15.00 – 18.00: junior korcsoport profi formációit láthatjuk
18.00 – 23.00: a profi junior és felnőtt "A" kategória fog megmérkőzni

A versenyzők a Tavaszi Kupáért is küzdenek, míg az edzők komoly koreográfusi fődíjakban részesülhetnek. A szakmai zsűri minősíti a versenyzőket, hogy mindenki a megfelelő díjazásban részesülhessen.
A szervezők készülnek: Hoolyvoodi fotófallal, és Czízboxal mely garantáltan jó hangulatot biztosít a versenyre kilátogatók számára.

Fantasztikus műsorvezetők fokozzák a verseny hangulatát: Váczy Zoltán és Koltai Tamás egész nap hallhatóak lesznek.
A versenyről senki sem tér haza üres kézzel. Érmek, kupák és ajándékok sokasága várja a táncosokat. Az edzők között wellness hétvégék kerültnek kiosztásra, ezzel is jutalmazva fáradhatatlan munkájukat.

A helyszínen egy kinti és egy benti büfé üzemel, valamint lehetőség lesz kürtöskalács, limonádé és egyéb különlegességek megvásárlására. Ékszeresek, táncruha boltosok és édességpultosok isvárják érdeklődőket.

Verseny időpontja: Április 8-9.
Tiszavasvári Sportcsarnok (Petőfi út 1-3)

SPORTMÚZEUMOT AVATUNK

Húsvéti és Anyák napi fotózás

József Attila versével köszöntjük a Költészet Világnapját

A marokkói oktatási, kulturális és tudományos nemzeti bizottság főtitkára, Naima Tabet 1998-ben UNESCO-hoz intézett levelében javasolta, hogy jelöljék ki a nemzetközi költészet napját. Egy évvel később, 1999. november 18-án az UNESCO közgyűlésének 30. ülésszaka a Költészet Világnapjává nyílvánította március 21-ét, az északi félteke tavaszának első napját. Ez a nap még véletlenül sem keverendő össze a Magyar Költészet Napjával, amelyet április 11-én, József Attila születésnapján ünnepelünk mi, magyarok. Az ember vagy szereti a verseket és ezért olvassa is őket, vagy nem olvassa őket, ezért nem is igazán éri és szereti azokat. Pedig versek nélkül az életünk sokkal szegényebb, sivárabb, megszülető és elhaló érzelmeink a költészet nélkül némák maradnak. A Költészet Világnapján József Attila egyik legszebb versével köszöntjük mindazokat, akikben otthonra lelnek a lélek szavai.

"Ha megszeretlek,
kopogtatás nélkül bejöhetsz hozzám,
de gondold jól meg.
Szalmazsákomra fektetlek,
porral sóhajt a zizegő szalma.

A kancsóba friss vizet hozok be néked,
cipődet, mielőtt elmégy, letörlöm,
itt nem zavar bennünket senki,
görnyedvén ruhánkat nyugodtan foltozhatod.

Nagy csönd a csönd, néked is szólok,
ha fáradt vagy, egyetlen székemre leültetlek,
melegben levethetsz nyakkendőt, gallért,
ha éhes vagy, tiszta papírt kapsz tányérul,
amikor akad más is.
Hanem, akkor hagyj nékem is,
én is örökké éhes vagyok.

Ha megszeretlek,
kopogtatás nélkül bejöhetsz hozzám,
de gondold jól meg,
bántana, ha azután sokáig elkerülnél."

1926

 

2. oldal / 36

allatorvos

oktato

ugyved

jarobeteg

gyogyszertar

Archív cikkek

Lencsevég

polgaror

Ki olvas minket?

Oldalainkat 37 vendég és 0 tag böngészi

Oldal tetejére