Vasvári HírmondóKulturCafé

 kulturcafe

Versek, szépirodalmi alkotások, bölcsességek, programok tárháza.

Fődíj egy ingyenes táborozás

SZITAKÖTŐ VERS- ÉS MESEÍRÓ PÁLYÁZAT

2017 nyarán a Szitakötő folyóirat és a Nyitott Kör Egyesület hatodik alkalommal rendezi meg irodalmi táborát.
Időpont: 2017. július 24–28.
Helyszín: Ifjúsági szálláshely [8127 Aba, Kisfaludy u. 12.]
A táborhoz kapcsolódóan alkotói pályázatot hirdetünk.
Témánk: KÖZMONDÁSOK

Minden csoda három napig tart, a Szitakötő táborában mégis öt napon át dolgozunk a táborlakókkal, akiknek nagy része évek óta újra és újra eljön, mert tudja, hogy aki á-t mond, mondjon bé-t is. Ebben az évben a tábor fő témáját a közmondások adják, s bár jó bornak nem kell cégér, tudjuk, nem babra megy a játék.

Néma gyereknek az anyja sem érti a szavát, ezért az írásgyakorlatok mellett drámajátékokkal színesítjük a programot. Ki elbízza magát, könnyen megszégyenül, így a tábori program fontos része egymás munkáinak értékelése. Két dudás egy csárdában nem fér meg, a két táborvezető mégis jól kiegészíti egymást, mert egy hajóban eveznek.
Neked melyik a kedvenc közmondásod?

Tudod-e, honnan ered? És hogyan építenéd be egy versbe vagy mesébe?
Műfaj: mese vagy vers
Terjedelem: a mese 3–5000 leütés szóközzel együtt, a vers 8–24 soros.
Életkor: 10–16 év között
Beküldési határidő: 2017. április 14.
Eredményhirdetés: 2017. május 5.

Díjazás
A pályázat nyertese ingyenesen vehet részt a Szitakötő táborban, teljes ellátással.
A 2. helyezett 50%, a 3. helyezett 25% engedményt kap a tábor árából.
Csak a szerkesztőség email címére elektronikus úton eljuttatott pályázatokat fogadjuk el:
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Minden pályázó legfeljebb egy pályamunkát nyújthat be.
A pályamunkákat Horgas Judit és Szabó Attila táborvezetők bírálják el.

Tájékoztató előadás a Digitális Jólét Programról

Gépjárművezető tanfolyam indul a gimiben

Készítsünk együtt karácsonyi díszeket

Remek programra invitáljuk kreatív kedvű Olvasóinkat. A Városi Könyvtárban ma este egy vidám összejövetel keretében karácsonyi díszeket készíthetnek. Az együttes alkotás öröme feledhetetlen, lélekmelengető pillanatokat kínál. Aki teheti, tartson velünk!

Adventi készülődés

„Ahol zene szól, ott nem lehet semmi rossztól tartani”

Ismerősen csenghet a fenti Cervantes idézet, hiszen egyszer már olvashatták a városlakók címként a Vasvári Hírmondó hasábjain, méltatva a Városi Fúvószenekar sikerét. Most nem a sikereinkről szeretnénk néhány mondatban szólni, hanem az elmúlt időszakban végbemenő változásokról.

Kedves Tiszavasváriak!

Bizonyára feltűnt a fúvószene kedvelőinek, hogy az elmúlt időszakban nem lépett fel a Városi Fúvószenekar helyi rendezvényeken. Sajnos létszám problémák miatt nem tudtunk már eleget tenni a felkéréseknek: többen elköltöztek városunkból, vagy elfoglaltságuk miatt nem tudtak részt venni rendszeresen sem próbákon, sem fellépéseken. Többek között emiatt is jutott Aranyi Imre karnagy arra az döntésre, hogy a zenekart nem tudja tovább felelősséggel irányítani, vezetni.
A jelenlegi helyzet kialakulásához vezetett az is, hogy több mint tíz éve érkezett utoljára jelentős létszámú utánpótlás a zenekarba. Mostanra néhány lelkes zenekari tag maradt csupán, akik tovább szeretnék ezt a munkát folytatni. Ezért felvettük a kapcsolatot idén tavasszal a Hankó László Zeneiskola vezetésével, hogy közösen keressünk megoldást a problémára.
Örömmel tapasztaltuk, hogy a zeneiskolában az elmúlt pár évben elkezdődött egy ilyenfajta kezdeményezés a zeneiskolai fúvószenekar létrejöttével.  Az iskola vezetésével folytatott többszöri beszélgetés során arra az elhatározásra jutottunk, - amely az egyetlen megoldást is jelentette számunkra, - hogy az "öreg" zenészek csatlakoznak a zeneiskola feltörekvő csapatához. A Nagy Dániel zenepedagógus vezetésével működő zenekar tagjai fiatal diákok, akik ugyan még az út elején tartanak, viszont elég lelkesek ahhoz, hogy idővel az elődök nyomdokaiba léphessenek. Reméljük, hamarosan újra felcsendülnek a szebbnél szebb dallamok az új fúvószenekar előadásában a város rendezvényein.
A zenélés szeretete mindig is összetartott minket. Elsőként Cicás Ferenc, majd Aranyi Imre karnagy irányítása alatt.  Mindkettőjük munkája felbecsülhetetlen, köszönet érte! Mindig azt vallottuk, hogy sok szép helyen fújtunk, de a legfontosabb mindig is a tiszavasvári közönség tapsa volt számunkra. Itt akartunk a legjobban bizonyítani a család, a barátok, az ismerősök és vendégek előtt: a kamionos ébresztőtől kezdve a nagyszabású koncertjeinkig.  Reméljük, hogy ez az új kezdeményezés olyan élményekhez juttatja majd a felnövekvő generációt, mint amit mi kaptunk a zenekartól egykor: sokunknak a zenekar a második családot jelentette, számtalan felejthetetlen élménnyel gazdagodtunk általa. A sok-sok együtt megélt pillanat közül a legbüszkébbek arra voltunk többek között, hogy megalakulásunk után két évvel aranydiplomát kaptunk, majd pár évvel később II. János Pál pápa audenciáján zenélhettünk.
Köszönjük mindenkinek, aki valamilyen formában támogatott minket a huszonkét év alatt! Alapítványunkat (Reqviem Fúvószenekari Alapítvány, adószám:18797442-1-15) továbbra is támogathatják többek között adójuk 1%-ával. A befolyt összeggel ezt a munkát kívánjuk segíteni a jövőben.
Szeretettel várjuk minden kedves zenész kolléga jelentkezését, aki részese szeretne lenni ennek a munkának. Reméljük, hamarosan eljön az idő, amikor az ismerős dallamok újra felcsendülnek a Városi Fúvószenekar kíséretében. Ezúton is kívánunk jó munkát, kitartást az új zenekarvezetőnek!

A Tiszavasvári Városi Fúvószenekar tagjai nevében:

Némethné Mándi Krisztina, Oláh Zsolt, Németh Zoltán

'56-ra emlékezünk

Lábnyomok a homokban

Egyik éjszaka egy férfinek volt egy különös álma. Azt álmodta, hogy a tengerparton együtt sétál Jézussal. A lábnyomok a férfi életútját ábrázolták. Az egyik pár lábnyom az övé, a másik Jézusé volt.
Mikor a férfi életének az utolsó szakaszához ért, vissz atekintett az egész életére. Azt vette észre, hogy életének legnehezebb időszakainál, csak egy pár lábnyom van a homokban, nem pedig kettő.
A férfit nagyon nyugtalanította a dolog, így Jézushoz fordult és ezt kérdezte: "Uram! Te azt ígérted, hogyha melletted döntök, akkor egész életemen át velem leszel. De ahogy végignézem az életemet, a legnehezebb időszakoknál csak egy pár lábnyomot látok. Én ezt nem értem! Miért éppen akkor hagynál magamra, amikor a legnagyobb szükségem van rád!"
Jézus szelíd hangon így válaszolt:
"Drága gyermekem, Én szeretlek téged, és soha nem hagynálak magadra! A legnagyobb megpróbáltatások és szenvedések ideje alatt valóban csak egy pár lábnyomot láthatsz. De ez csak azért van, mert akkor a karjaimban hordoztalak."

FOTÓKLUB TALÁLKOZÓ

A fotózás szerelmeseit várja ma  a FOTÓKLUB, ahol egymás közötti tapasztalatcserére, és sok-sok új ismeret elsajátítására nyílik lehetőség.

 

Bandi bácsi ismét szivárványba mártotta tollát

Ötödik könyvét, negyedik szivárványát hozta el ma a nagyközönség számára Hankó András a Városi Könyvtárban, ahol zsúfolásig megtelt a kultúraréna.
"Hankó András titka emberi és emberséges voltában rejlik, akinek legbiztosabb támogatója a tehetsége és szűkebb hazájára, szülőföldjére irányuló szeretete, aki még a kórházi ágyon is elbeszéléseit írta legújabb könyvéhez" -  mondta nyitó beszédében Rádulyné Dombrádi Erzsébet.
A Szentmihályi szivárvány negyedik kötetének nem csak a borítója színes, hanem a beltartalma is sokszínű, akár a szivárvány. Az előző kötetekhez hasonlóan ezeket a kis történeteket is az élet írta. Eképpen fogalmaz a könyv előszavában a szerző: "sok emberrel beszéltem, akik aztán elmondták bújukat, bánatukat, Ezekből és saját élményeim raktárából, papírcetlikre vetett feljegyzéseimből kerekedett ki a Szentmihályi szivárvány.  
A mostani kötetben 50 anekdóta, törénet, vicc kapott helyet, illetve az a pályamunka, amelynek címe: Szemtihályon Ő volt az első. Ezt a művet Hankó András egy megyei helytörténeti pályázatra készítette, és a zsűri különdíjjal jutalmazta. Pályázatából Szentmihály első hősi halottjának, Balázs Andor Zoltánnak a történetét ismerhetjük meg, akit a településen mindenki csak Bandinak szólított.
A pályázat megírásához kitartó kutatómunkára volt szükség. A dolgozatot korabeli források, képek, levelek, kéziratok színesítik. A pályamű helyet kapott ebben a kötetben, a gyűjteményes munka második részében.

3. oldal / 36

allatorvos

oktato

ugyved

jarobeteg

gyogyszertar

Archív cikkek

Lencsevég

polgaror

Ki olvas minket?

Oldalainkat 149 vendég és 0 tag böngészi

Oldal tetejére